A Jaguar Future-Type nevű tanulmány a britek által 2040-re vizionált mobilitási koncepció, amely egy önvezetésre képes 2+1 személyes doboz. Az igazán nagy ötlet a Jaguar E-Type formatervezője után Sayer névre keresztelt, számítógéppel is ellátott kormánykerék, amelyet magával visz az ember, ha elhagyja a járművet.

Nem is kell rögtön autót vásárolni, hiszen elég, ha veszünk egy ilyen kormánykereket és ahhoz kapcsolódó szolgáltatást, amelynek segítségével hozzáférünk majd a gyár által biztosított mobilitási szolgáltatáshoz, értsd küldenek értünk egy guruló dobozt, ha mennünk kell valahová. Nem akarja teljesen megfosztani a Jaguar a vezetés élményétől az embert, ezért a Sayer előre szól, hogy a megtervezett útvonalon hol érdemes átvennie az embernek a vezetést.

„A FUTURE-TYPE a vezetés és az autóbirtoklás lehetséges jövőjébe enged bepillantást. Szerves része arról alkotott jövőképünknek, hogy egy luxusautó-márka hogyan lesz képes megőrizni vonzerejét az autonóm mobilitás digitális világában.” – mondta Ian Callum, a Jaguar formatervezési igazgatója. „A FUTURE-TYPE Concept egy olyan fejlett kutatási projekt, amelyen keresztül azt vizsgáljuk, hogyan tegyük vonzóvá az igény szerint használható Jaguar gondolatát 2040-ben és azon túl. Legyen szó munkába járásról, a gyermekek automatikus hazaszállításáról az iskolából, vagy egy hétvégi örömautózásról; amennyiben a városi forgalomban részt vesznek az igény szerint használható (on-demand) járművek, gondoskodnunk kell arról, hogy az ügyfelek ne versenytársaink, hanem a Jaguar non-stop szolgáltatását válasszák.”

A Future-Type tanulmány bejelentésével párhuzamosan azt is elárulta a cég, hogy a 2020-től bemutatásra kerülő összes Jaguar Land Rover termék mind valamilyen szintű elektromos hajtást kap, tehát lágy- vagy full-hibrid, illetve elektromos autó lesz.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!