Nemrég mutatták be a Bugatti-LEGO együttműködés eredményeként a Chiron kisautót, most pedig az életnagyságban, LEGO-elemekből megépített autóról adhatunk hírt. Ráadásul működőképes a gépezet annak köszönhetően, hogy 2304 darab LEGO Technic villanymotort is beépítettek, amelyeket 2016 tengely és 4032 műanyag fogaskerék-pár kapcsol össze – a rendszerteljesítmény 5,3 LE/92 Nm.

Több hónapos tervezést követően 2017. szeptemberében indult az építés, amely nemrég fejeződött be, minimális acélvázat használnak (a nagy tömeg miatt, illetve négy emelési pont könnyíti meg a szállítást), egyébként pedig ragasztó nélkül állították össze a több mint egymillió darab építőkockát. A 339 felhasznált kocka közül 56 az új elem, ez a változtatás egyébként az autógyár által kiválasztott szín alkalmazását jelenti már meglévő kockákon, illetve a fényszórókhoz használt áttetsző elemek teljesen újak.

Összesen 13 438 munkaóra ment rá a megépítésre, amely során összeállt a 1,5 tonnás játékautó, noha rengeteg a vakkapcsoló az utastérben, a kormánykerék, a pedálok, a tükrök is működőképesek. Az építéshez LEGO Technic alkatrészekből készítettek elektromos csavarhúzót azon egyszerű oknál fogva, hogy a hagyományos szerszámok túlságosan erősek lettek volna.

Amíg a 420 km/h végsebességű utcai autónál a fékezéskor felnyíló hátsó szárny aktív aerodinamikai elem, a 30 km/h-val „száguldani” képes LEGO Bugatti Chiron esetén csak játékról van szó. Ez egyébként a 2,8 bar-os nyomáson működő, 15 méternyi szilikoncsövet tartalmazó pneumatikus rendszer része. A 1,5 méter hosszú, a karbantartás miatt levehető önhordó hátsó fedél (motorháztető és sárvédők) az eddigi legnagyobb LEGO Technic elem, amit a gyár készített.

Azt egyébként nem árulták el, mennyibe került a hat hónap alatt megépített, életnagyságú és működőképes LEGO Bugatti Chiron, amelyet egyedi példánynak szánnak. Bár tudjuk van az a pénz, amiért meggondolhatják magukat az építők, és a Bugatti-tulajdonosok körében amúgy se számítanak az anyagiak.