Az Autó-Motor kiemelt figyelmet fordít arra, hogy hasábjain teret adjon a közlekedésbiztonság kérdésének. Így indult útjára az Autó-Motor Fair vezető program, amelynek keretein belül a közlekedés valamennyi szereplőjének érdekében az írt és íratlan szabályok tudatosítására helyezi a fő hangsúlyt.

A kampány közel négy hónapig tart, és nem a KRESZ értelmezéséről, hanem sokkal inkább azokról a problémákról szól, amelyek jellemzik a mindennapi, bármelyikünkkel előforduló közlekedési szituációkat: az irányjelző használatáról, a gyalogosokkal szembeni figyelmességről, és általában a felelősségteljes, „normális” közlekedésről. Az utakon tapasztalható általános morál javítását célzó kezdeményezés hitvallásához több olyan sztár is csatlakozott, akik igencsak otthon vannak az autózásban és a közlekedés témakörében.

A kampány vezetője és arca az Autó-Motor főszerkesztője, Szabó Róbert, őt szakmai grémiumként Répa Kata és Palik László segíti. 

Répa Kata, a Sportklub riportere, autós műsort vezet, emellett persze a ralisport szerelmese, navigál, és versenyekről tudósít.

„Raliversenyeken keresztül kerültem közel az autózáshoz, a versenyzéshez, és elég sok mindent tanultam ott. Többek között azt is, hogy milyen veszélyek leselkednek ránk az utakon, és milyen könnyen megtörténik a baj. Nélkülözhetetlen, hogy megmutassuk, mennyire fontos a figyelem egymásra és magunkra is!”

Palik László, a hazai autósport egyik legismertebb és legsikeresebb alakja, a Formula-1 kommentátora, s nem mellesleg a Hungaroring Sport Zrt. elnöke.


Mellettük több hazai ismert médiasztár is a kezdeményezés mellé áll, mert úgy érzik, a jó cél érdekében (is) érdemes hallatni a hangjukat.


Horti Gábor riporterként dolgozik a Sport Klub csatornán, de nem csak focimeccseket közvetít, hanem autóversenyeket is, innen a szerelem a négykerekűekhez.

„Jelenleg Magyarországon egy igen különös szabály szerinti morál uralkodik: mindenki azt csinál, amit akar. Sajnos azok, akiknek példát kellene mutatniuk, sem tartják be a szabályokat. Én azért csatlakoztam ehhez a kezdeményezéshez, hogy a magam szerény eszközeivel segítsek változtatni ezen a helyzeten!”

Rákóczi Ferenc, a Danubius reggeli műsorát, a Csilit vezeti. A rádiós, aki sokat vezet, hamarosan édesapa lesz, így még fokozottabban figyel a biztonságra a közlekedésben.

„Az irányjelzőt az autó méretével fordított arányban használják: minél drágább és nagyobb, annál kevésbé… Közlekedési kultúra egyébként nincs, de bizonyítási vágy van az autósokban: meg akarják mutatni, hogy nekik mennyire megy. De nem megy, és ezen kell változtatnunk!”

Abaházi Csaba, a Danubius Rádió műsorvezetője, már gyakorló apuka. Nemcsak az autóból, hanem a gyerekkocsit tolva is jól látja, milyen veszélyeket rejt a közlekedés.

„Nagyvárosi közlekedő vagyok én is, de nem érzem jól magam sem autósként, sem pedig babakocsit tologató apukaként. Örülök, hogy a Fair vezető kezdeményezés mellé állhattam, mert tennünk kell valamit azért, hogy ez a jelenlegi helyzet megváltozzon!”

Gönczi Gábor, az RTL Klub Fókusz című műsorának műsorvezetője gyakran találkozik a riportokban olyan emberekkel, akik egy-egy közlekedési balesetnek köszönhetően sérültek meg, akár súlyosan is.

„Sajnos siralmas, ami az utakon tapasztalható, az emberek valahogy nem akarják megérteni, hogy a szabályok nem ellenük, hanem értük vannak. Fontosnak tartom ezt a kezdeményezést, mert minden olyan akció, amely talán csak egy kicsit is elgondolkodtatja az emebereket, akár életeket is menthet.”

Csordás Tibor, a Fiesta énekes fellépésről fellépésre jár, sokezer kilométert tett már meg mind a turnébuszban, mind saját autójában. Tibi emellett sokat motorozik és szomorúan tapasztalja, az autósok sokszor teljesen semmibe veszik a motorosokat is.

„Sokat járunk külföldre, ott nem egyszer találkoztam azzal, hogy egy olyan kereszteződésben amelyben Magyarországon üvöltözés, erőfitogtatás a mindennapos egy hangos szó vagy félreértés sem történik. Puerto Ricoban például nem ismerik vezetésben a köszönöm jelzést, mert annyira fair módon közlekednek, teljesen egyértelmű, hogy elengedik a másikat. Nagyon örülnék, pl. ha az ún. zipzár elvet végre nálunk is alkalmaznák és természetes lenne az, hogy ha elvárom hogy engem beengedjenek, akkor én is megteszem ugyanezt. Annyival nyugodtabb lenne mindenki!”


Szily Nóra jelenleg a Reflektor televízió műsorvezetője, korábban az RTL Klub reggeli műsorának házigazdájaként ébresztette a nézőket.

„Elszomorító a helyzet, ami itthon van. Nem értem például, hogy egy-két perc előnyért miért kell kockáztatni a magunk és mások biztonságát, és azt sem, hogy miért keserítjük meg a saját életünket is az idegeskedéssel? A fiam szeretne biciklivel járni iskolába, de nagyon féltem, az autósok nagy része ugyanis nem is számol a kerékpárosok és a motorosok jelenlétével az utakon, pedig csak a visszapillantó tükörbe kellene belenézniük!”

Horváth Éva, egykori szépségkirálynő, a Cool Tv műsorvezetője rendkívül sokat vezet, ingázik Nyíregyháza és Budapest között.

„Nemcsak az autósokkal van baj, hanem a motorosokkal is. Kerültem már olyan helyzetbe, hogy két oldalról egyszerre elém vágtak, a tükörben – bár nagyon szoktam figyelni – nem láttam őket, aztán már csak nehezen tudtam menteni a helyzetet… A forgalmat el kell fogadnunk, hiszen sok autó van, be kellene látni, hogy az idegesség és a kapkodás sehová nem vezet, attól nem lesz jobb!”

Lilu az RTL Klub Reggeli műsorvezetője már régóta vezet balesetmentesen, és mindig odafigyel.

„Amikor a Reggelibe megyek, még üresek az utak, de hazafelé már hatalmas a dugó, mindenki dudál, kapkod és stresszes. Ennek semmi értelme, hiszen ettől nem jutunk előrébb… Ha kicsit nyugodtabban vezetnénk, elkerülhetnénk a sok balesetet, gyalogosgázolást és a koccanásokat is!”

Debreczeni Zita modell mostanában sokkal óvatosabban és figyelmesebben közlekedik, mert korábban került már veszélyes helyzetbe.

„Én is kerültem már balesetveszélyes helyzetbe, koccanásom is volt. Éppen ezért csatlakoztam a kampányhoz, mert tavaly megfogadtam, hogy sokkal jobban fogok figyelni az utakon és másokat is erre bíztatok!”

Ők már biztosan kiragasztják autójukra a matricát, amely a fair vezetésre hívja fel a figyelmet! Indulnak továbbá azon a versenyen, amelyre az Autó-Motor szervezésében kerül sor, s amelyen Magyarország legjobb női és férfi autóvezetőit keresik. Igaz, a sztárokra külön verseny vár, ők egymással mérik össze erejüket.

„Autó-Motor Fair vezető programunkat matrica-kampánnyal tesszük mindenki számára jól azonosíthatóvá, majd az egyszerű, ám a mindennapi közlekedésben létfontosságú kérdéseket, manővereket feszegető elméleti és gyakorlati „vizsgával” Magyarország legjobb férfi és női autóvezetőjének kilétére is fény derül” – árulta el az Autó-Motor főszerkesztője, Szabó Róbert.

Aki csatlakozni szeretne a kezdeményezéshez, a részleteket az Autó-Motor legfrissebb, július 23-án megjelenő 15. számából ismerheti meg. A Fair vezető matricát is ez a lapszám tartalmazza. Aki már nem jut hozzá a laphoz, az a Shell benzinkutakon is beszerezheti a matricát, és pályázhat az értékes nyereményekre.

 

Balesetmentes és fair közlekedést mindenkinek!