Hirdetés – Ha lakásfelújítást tervez, akkor bizony fel kell készülnie anyagilag és érzelmileg is a projekt vállalására. Be kell kalkulálni, hogy nem tudhatjuk előre, mit rejtenek a falak, mi lakozik a mennyezet felett, de ha még nem is történnek galibák az út során, a felújítások erősen hajlamosak a tervezett költségvetés túllépésére, de időben is jelentősen túlmutathatnak a bekalkulált határidőkön. Bár a rekonstrukciók hosszú távon növelik otthonának értékét és javítják az életminőséget, rengeteg kihívással is járnak. Tehát amikor egy tatarozásba kezd, a legjobb, ha felkészülten érkezik, és persze egy profi, megbízható csapatot verbuvál a kivitelezéshez! Tegye fel magának a kulcskérdéseket! Mutatjuk, hogyan gondolkodjon!

  1. Mi a célja?

Ha tisztában van a végső céljával, ez segít önnek és vállalkozójának is arra összpontosítani, ami fontos – legyen szó akár tartós megoldásokról vagy kevésbé költséges tervezési fejlesztésekről, amelyek segítenek abban, hogy jó árat kapjon, amikor el akarja adni az ingatlant. Tehát gondolja át, önmagának renovál, vagy esetleg tervezi eladni a lakást?

  1. Meddig tervezi, hogy a felújítandó kégliben lakik?

Ha egy vagy két évig fog csak ott lakni, akkor valószínűleg másféle korszerűsítéssel is beéri. Megteszi egy kevésbé költséges, kisebb mértékben időtálló, illetve egy hagyományosabb, a tervezőcsapat által választott esztétika is, ugye? Ha viszont nagyobb mértékekre kalkulál, akkor természetesen többet költ, és kompromisszumok nélkül olyasmit tervez, amit igazán szeret.

  1. Van gyermeke?

Ha igen, tartsa szem előtt a gyermekbarát kialakítások repertoárját, és priorizálja a poronty igényeit!

  1. Vannak allergiái és egészségügyi problémái, amelyeket figyelembe kell venni?

Ha valaki a családjában asztmában vagy más légúti problémában szenved, tájékoztassa a vállalkozót, fontos, hogy kiemelten kezeljék az egészségügyi kérdéskört.

  1. Az otthonában fog lakni a felújítás alatt?

Kalkulálja bele a történetbe, hogy ez azért szignifikánsan növeli az átfutási időt és persze a védelmi és a tisztasági kontroll mértékét is a felújítás során.

  1. Mekkora a költségvetése?

Ezt a kérdést először is magának kell megválaszolnia, hogy pontosan tisztában legyen vele, maximum mennyi pénzt szeretne költeni, de fontos, hogy őszinte legyen a tervező és kivitelező csapattal is, hogy mi ez a szám. Ha a költségvetést szem előtt tartja, adjon hozzá 10-20 százalékos esetlegességet, mert a dolgok gyakran nem úgy alakulnak, ahogy tervezzük.

  1. Mi van a falak mögött?

Feltétlenül tájékozódjon, vannak-e olyan közműre vonatkozó tényezők, amik korlátozzák a biztonságosan eltávolítható falak mennyiségét.

  1. Mikor kezdődhet?

Ne felejtsük el, hogy egy jól megtervezett projekt általában jól végrehajtott projekt. Szánjon időt arra, hogy megfelelően megtervezze mindazt, amit csinál. Szerezze be a szükséges anyagok repertoárját, és mindig kalkuláljon extra mennyiséget is.

  1. Ki lesz a kivitelező?

Rendkívül lényeges kritérium, hogy egy olyan szakavatott és korrekt szakember gárdát találjon, aki pontos, precíz és az igényeinek megfelelő munkát végez optimális árakon. Nyilvánvaló, hogy ez egy kicsit sem egyszerű kérdés, de van hozzá segítség!

  1. Ki segít a kivitelező megtalálásának frontján?

A Wilio a lakásfelújítás tematikában mintegy 20 ezer igazolt és képzett specialistával rendelkezik, a szolgáltatók tarifái pedig összevethetők. Referenciákat vagy ajánlásokat szeretne? Ne fogja vissza magát, ezeket is megtalálja a portálon!