Akik emlékeznek a korabeli reklámokra, talán azt is pontosan tudják, hogy összesen hány száz ponton javította fel a VW 1993-ban a csehek változó minőségű büszkeségét, a Favoritot, egy évvel azután, hogy a német mamutcég részesedést szerzett a Skodában. A lényeg, hogy sokkal jobbá vált a Favorit, de az igazán nagy áttörést 1995 hozta meg, amikor bemutatkozott a Felicia. A nevében szépséget jelentő új kisautó vonalaiban és méreteiben ugyan még tagadhatatlanul az ős nyomdokain járt. A felhasznált anyagok és az összeszerelési minőség, a formai részletek, továbbá a műszaki megoldás terén azonban már megközelítette a nyugati konstrukciók szintjét. Ezért joggal kapott új nevet s egyben új feladatot, nevezetesen azt, hogy Nyugat-Európában kitapossa az ösvényt a jövő Skodáinak, a már jól ismert Octaviának és a Fabiának. Az úttörő szerepet olyan jól alakította, hogy azóta már megjelent egy Audi A6 méretű luxus Skoda is, a Superb…

Ár/érték bajnok

Tudása ellenére a Felicia kifejezetten olcsó autónak számított új korában, a többiekkel szembeni árelőnye máig megmaradt. Egy garantáltan szervizelt, 100 ezer kilométert futott, 1,3-as 5 ajtóst nyolcévesen 7-800 ezer, háromévesen, 30-50 ezer kilométerrel pedig 1,3 millió forintért szoktak kínálni. Az 1,6-osoknál a többnyire magasabb felszereltséget is meg kell fizetni, a klímás verziókért évjárattól függően akár 1,3-1,6 millió forintot is elkérnek. A legdrágábbak azonban a szívódízelek, amelyek kombi karosszériával párosulva még ötévesen is ritkán kaphatók meg 1,5 millió forint alatt.

Modelltörténet

– 1994 októberében bemutatkozik a Skoda Felicia 1,1 literes (52 LE, Magyarországon nem forgalmazták) és 1,3 literes (54-68 LE), szabályozott katalizátoros benzinesekkel, ötajtós kompakt és kombi kivitelben. – 1995 végén két VW erőforrás jelent meg a motorválasztékban, az 1,6 literes, 75 lóerős benzines, továbbá az 1,9 literes, 64 lóerős, örvénykamrás szívódízel. – 1996-ban már pick-up kivitelben is kapható volt. – 1998 tavaszán az időközben színre lépett Octaviához hasonlóra fazonírozták a külsejét. – 1999-ben apróbb optikai kozmetika. – 2001-ben leállt a Felicia szériagyártása.