A FIAT jelentős átalakuláson mehet keresztül: nem csak hogy utolsó szakaszába érkeztek a Chryslerrel történő tárgyalások, amelynek eredményeképpen az olasz cég készpénz beinjektálása nélkül válhat a gyengélkedő amerikai rivális tulajdonosává. A FIAT vezére ezen kívül vasárnap megerősítette: tárgyalásokat folytat az Opel megvásárlásáról – írja az AP.

Az olasz vállalat a Chryslert és a GM bajlódó német leányát is megszerezné sőt, egész struktúráját új alapokra helyezné. Az elképzelések szerint új vállalati mag alakulna a FIAT és a másik két márka, az Alfa Romeo és a Ferrari közreműködésével. A várhatóan 105 milliárd dolláros éves bevételt hozó új konglomerátum eddig meg nem hódított piacokra emelné a FIAT-ot.

Ugyanakkor az Opel-üzlet még távolról sem biztos, a német gazdasági miniszter szerint nem a FIAT az egyetlen kérő és az ügyben az amerikai anyavállalatnak is lépéseket kell tennie. Az autóipari elemző szerint a tervek megvalósítása esetén is évekre lenne szüksége a FAIT-nak arra, hogy a kiszélesedő piac szinergiáit kihasználja.