A nagyvállalat nettó árbevétele az előző évit 15,3 százalékkal haladta meg, amely kimagasló eredménynek számít a 2003-ban alig bővülő piacot figyelembe véve. A vállalat piaci pozíciója jelentősen megerősödött az Aral-hálózat tavalyi felvásárlásával. 136,57 milliárd forintról 157,49 milliárd forintra nőtt az OMV Hungária nettó árbevétele, amellyel szilárdan tartja magát a legnagyobb, hazai piacon jelen lévő olajcégek között.

A vállalat nagykereskedelmi és töltőállomás-üzletágainak forgalom-növekedése jelentősen túlszárnyalta a hazai piac növekedési rátáját. Az OMV Hungária ásványolaj-forgalma 756 ezer tonnáról 812 ezer tonnára nőtt. Az elért eredmények Magyarországon az OMV piaci részesedésének 11 százalékról 16 százalékra történő emelkedését hozták.

Az OMV AG, mint az osztrák tőzsdén jegyzett legnagyobb vállalat, a tavalyi évben hajtotta végre történetének egyik legnagyobb akvizícióját, amelynek jelentős magyarországi vonatkozása van. Az OMV hazánkban 55 Aral töltőállomást vett át a BP-től. A felvásárlással az OMV töltőállomás-hálózata 168 tagúra bővült.

„A két hálózat a területi lefedettség szempontjából optimálisan kiegészíti egymást, így nem volt szükség töltőállomások bezárására. A felvásárlás pozitívan hatott eredményeinkre, tovább erősítettük piaci pozíciónkat, amelyet jól szemléltet az ásványolajtermékek megnövekedett forgalma. A töltőállomások átalakítása jelentős pótlólagos beruházással járt, de a tavalyi év végére befejeződött a teljes Aral-hálózat integrálása” – összegezte Pécsi-Szabó Miklós, az OMV Hungária ügyvezető igazgatója a vállalat felvásárlással kapcsolatos tapasztalatait.

Super 100 – Az OMV új csúcsminőségű terméke

A kénmentes gyártásra történő átállással egyidőben fejlesztette ki az OMV új üzemanyagát, a Super 100-at. A Super 100 május 24-től lesz kapható az OMV-hálózat töltőállomásain. A már meglévő üzemanyagokhoz képest a Super 100 tökéletesebben ég. A kevesebb lerakódás és kisebb súrlódás következtében 4 százalékkal csökkenhet az üzemanyag-fogyasztás és a motor élettartama is nő. A jobb égésnek, a kénmentességnek és az üzemanyag-megtakarításból eredő károsanyag- kibocsátás csökkenésnek köszönhetően a Super 100 a leginkább környezetbarát üzemanyag. A magasabb oktánszám már az első tankolásnál kifejti hatását, az adalékanyagok teljes hatásának érvényesüléséhez pedig a tapasztalatok szerint két-három tankolás szükséges. A Super 100 kifejlesztése során az OMV a rallye sport versenyautó-üzemanyagokkal szerzett tapasztalatait használta fel arra, hogy a finomított összetevőket a legújabb technológiának megfelelő adalékanyagokkal kombinálva előálljon egy új receptúrával. A legfontosabb fejlesztési lépések az üzemanyag-központ laborjában, motor próbapadjain és klimatizált jármű-próbapadján történtek. A terméket a 2003-as év magyar rallye bajnoka, az OMV Benik Motorsport pilótája, Benik Balázs már tesztelte. Elmondása szerint a dinamikus gyorsulás jól érezhető. Az Ausztriában elsőként bevezetett 100-as oktánszámú üzemanyagot az OMV Schwechati Finomítójában állítják elő.

Az OMV nemzetközi terjeszkedési stratégiáját igazolja, hogy Közép- és Kelet-Európában töltőállomásainak száma 1232-ről 1615-re növekedett. Az üzletpolitikájának középpontjában álló régióban az OMV piaci részesedése jelenleg 12 százalékos. A konszern forgalma 2003-ban 7,64 millió euró volt. A vállalat a térség 12 országában forgalmaz üzemanyagot.