Az elöregedett, légszennyező dzsipeket leváltó dupla kabinos, ún. pick up terepjárók a természetvédelmi őröket és a nemzeti parkok felügyelőit segítik majd hatósági és védelmi munkájuk ellátásában.

A nemzeti park igazgatóságok tulajdonában lévő 83 Lada Niva a fokozott használat során mára erősen amortizálódott, fenntartásuk – a nagy fogyasztású motorokat, a magas szervizköltségeket, és a kieső üzemórákat figyelembe véve – roppant költséges. Eközben a nemzeti park igazgatóságok feladatai, az európai uniós védelmi formák bevezetésével, az egyre hangsúlyosabbá váló bemutatási, oktatási és kutatási feladatok ellátásával sokrétűbbé váltak.

A parkokhoz tartozó Természetvédelmi Őrszolgálat tagjainak ráadásul fejenként több ezer hektárnyi területet kell szemmel tartaniuk. A közbeszerzési eljárás során a Ford Ranger 2.5 TD 4×4 típusú terepjárók bizonyultak a legmegfelelőbbnek, melyek bírják a nemzeti parkoknál fellépő fokozott igénybevételt, és személy- valamint teherszállításra egyaránt alkalmasak.

A régi Lada Nivákat fokozatosan cserélik majd le az igazgatóságok. Eddig 21 darabot adtak le, melyek értéke beszámít az új dzsipek vásárlásába.