A Porsche negyedik modellcsaládja a 911-est, a Boxstert és a Cayenne-t követően Panamera-nak hívják, mely elnevezést a legendás „Carrera Panamericana” hosszútávú autóversenyről kapta. Piaci bevezetését 2009-re tervezik.

A Porsche több mint 1 milliárd eurót fektet az új modellcsaládba, melyet teljes mértékben saját forrásból biztosít. A Panamera modellből évente legalább 20 000 darab kiszállítását tervezi a stuttgarti sportautógyártó. A Porsche Panamerát előreláthatólag a lipcsei gyárban gyártják majd, ahol a Cayenne és Carrera GT modelleket gyártják jelenleg. A gyártás helyére vonatkozó végső döntésre egy a dolgózokkal folytatott egyeztetést követően kerül majd sor.

Amennyiben Lipcsére esik a választás 600 új munkahely létesülhet helyben és további 400 Stuttgart-Zuffenhausenben, ahol a motorok gyártása, valamint a fejlesztés kapott otthont. Dr. Wendelin Wiedeking, a Porsche igazgatótanácsának elnöke elmondta, hogy valóban sokáig mérlegeltek a döntést megelőzően, de mostanra egy dolog biztosan eldőlt: a Panamerával egy igazi Porsche születik, mely a teljesítményével, a vonalvezetésével és dinamizmusával vérbeli sportautóként jellemezhető.