Részei az ISOFIX-rögzítőpontok, a gyermekülés-felismerő automatika, egy hordozófüllel ellátott bébihordozó, valamint egy rögzítőasztalka.

A balesetkutatás eredményei és a baleseti statisztikák azt mutatják, hogy testi adottságaiknál fogva külön rögzítőrendszerre van szükségük az autóban utazó gyermekeknek, a felnőtteknek szánt biztonsági öv nem jelent ideális megoldást számukra. A számadatok tükrében nyilvánvalóvá válik, miért: míg az életkoruknak megfelelő ülésben szállított gyermekeknél mindössze 11, az autó biztonsági övével rögzített társaiknál 25 százalék a sérülés kockázata baleset alkalmával.

Az új TOPSAFE a Mercedes-Benz szigorú biztonsági követelményei szerint készült, és mint ilyen, több alkalommal számot adott már megbízhatóságáról a kísérleti bábuval végrehajtott törésteszteken. Az elvégzett vizsgálatok során még 64 km/h sebességnél bekövetkezett ütközéskor sem érte a megengedettnél nagyobb erőhatás a gyermeket helyettesítő bábu testét. 18 hónapos korig tanácsos menetiránynak háttal utaztatni a kicsiket a TOPSAFE-ben, mert így ütközéskor a háttámla teljes felülete felfogja a testüket és a fejüket.

Ha a jobb első ülésre szerelik be a TOPSAFE-t, a lábazatában található jeladók kapcsolatba lépnek az autó ülésében lévő antennákkal. Ennek hatására felismeri a légzsák-elektronika, hogy gyermekülést helyeztek el elöl, és kikapcsolja az adott ülőhelyhez tartozó első légzsákot. Mindez akkor különösen fontos, ha menetiránynak háttal van rögzítve a gyermekülés. Amint kiveszik a helyéről, a légzsák ismét működésre kész állapotba kerül.

Ahhoz, hogy a menetiránynak megfelelően üljön a gyermek, nem kell mást tenni, mint 180 fokkal elfordítani az ülőkét a lábazaton. Bármelyik helyzetben álljon is a gyermekülés, biztonságosan rögzíthető az autó saját övével, hátul pedig akár az ISOFIX-rögzítőpontok segítségével.

Az új TOPSAFE a Mercedes-Benz valamennyi jelenlegi személygépkocsi-modelljébe beszerelhető.