Most a finnországi Lappföldön szerezte meg az „Év Téli Autója 2005” díjat, míg a világ másik felén ezt megelőzően az ausztrál Royal Automobil Club „Legjobb Autó” elismerését érdemelte ki, Új-Zélandon pedig három média is az év autójává választotta. Az egyik legjelentősebb finn autós magazin, a Tekniikan Maailma rendhagyó téli összehasonlító tesztjén e kategóriában a múlt év során a finn piacon megjelent 19 újdonság szerepelt, amelyeket téli használhatóságuk szerint vizsgáltak.

Noha a Golf a 4-Motion összkerékhajtási rendszerrel is kapható, a tesztelők az összehasonlíthatóság kedvéért a fronthajtású változatot tették próbára. A győzelem szempontjából végül a kiemelkedő egyenesfutási stabilitás és irányíthatósági tulajdonságok („Top of the class”), az úttest kiváló megvilágítása, illetve a tesztelt Golf 1.6 FSI csekély üzemanyag-fogyasztása és károsanyag-kibocsátása bizonyult döntőnek.

Már piaci bevezetése óta hasonlóképpen sikeres a Golf Hong Kong-ban: az „Automobile” magazin a Golfot a legjobb ferdehátúnak választotta, ami kategóriája legjobb autójának elismerését jelenti. A Car & Driver Hong-Kong-i kiadása pedig a tíz legjobb autó közé sorolja. A Golf mindemellett már hat német és három brit minősítés alkalmával is az élen végzett, de kapott díjakat Ausztriában, Svájcban, Belgiumban, Portugáliában, Görögországban, Lengyelországban, Litvániában, Oroszországban, Szlovéniában és Ukrajnában is.