A döntést a fuvarozók és a környező települések is üdvözölték. A fuvarozók képviselői, valamint az M5-ös sztráda mentén lévő települések polgármesterei egyaránt jó döntésnek ítélik, hogy a kormány tegnap az M5-ös autópályát kezelő AKA Rt. kivásárlása mellett döntött. Medgyessy Péter miniszterelnök sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a részvényeket az állam január 31-ig megvásárolja.

Ezzel a döntéssel az M5-ös március 12-től bekerül a matricás rendszerbe, amelynek során áremelésre nem kerül sor. Medgyessy Péter elmondta azt is, hogy rövidesen kiírják az M5-ös Szegedig történő meghosszabbítására a pályázatot. Az autópálya-szakasz 2005. december 31-ig épül meg.

A fuvarozók örülnek a döntésnek – jelentette ki Peredi Péter, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége (Fuvosz) főtitkára. Emlékeztetett arra, hogy a 2004. évi sztrádadíjemelést úgy tartották csak elfogadhatónak, ha az M5-ös is bekerül a rendszerbe. Ez most megtörténik, bár több mint két hónapos késéssel. Bízik abban, hogy a fuvarozók kihasználják a pálya nyújtotta lehetőséget. Ez az egyenletes haladás eredményeként nem emeli a költségeiket, de elkerülhető a lakosság terhelése, és csökkenthetők a balesetek.

Vereczkey Zoltán, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) személyfuvarozási tanácsának elnöke is örömmel fogadta a bejelentést. A matricás rendszerrel elérhető, hogy használni lehessen az M5-öst – fogalmazott.