A szerződés szerint az idén 10 millió dollár értékben 1250 úgynevezett Allison World Transmission váltó kerül Kínába. A szándéknyilatkozat a 2005–2008-as időszakra további 32 ezer sebességváltó szállítását tartalmazza – tájékoztatott Légrádi Edit, a szentgotthárdi gyár PR-vezetője.

Az Allison váltók a kínai tömegközlekedési járművekbe kerülnek, tekintettel a 2008-as olimpiára való felkészülésre. A General Motorsnak megfelelő tapasztalata van magyar áruk Kínába való kivitelével kapcsolatban, mivel korábban szintén Szentgotthárdon készült Opel személyautót és újabban Allison váltót exportált.

A General Motors Allison Transmission részlege 2000 októberében nyitotta meg első tengerentúli összeszerelő üzemét Szentgotthárdon, az Opel Magyarország Autóipari Kft. telephelyén, amely a Fiat és a General Motors által motorok és váltóművek fejlesztésére és gyártására létrehozott vegyesvállalat, a Fiat–GM Powertrain BV leányvállalata.

A szentgotthárdi Allison gyár kapacitása évi 18 800 egység, egy hónap múlva megkezdődik a nagy teherbírású (heavy duty) sebességváltók gyártására alkalmas új gépsor telepítése, amely a jövő év elejétől kezdi a sorozatgyártást.

A teherautók, autóbuszok, terepjárók és katonai járművek automata sebességváltóit gyártó Allison Transmission 1929 óta tartozik a General Motorshoz.