Az első európai Ford Transit 1969. augusztus 9-én készült el. Azóta a Transit világméretekben híressé vált variálhatósága, megbízhatósága és tartóssága miatt. Ma két gyárban, az angliai Southamptonban és a törökországi Kocaeliben gyártják (ez utóbbiban 2001 óta) Európa első számú haszongépjárművét.

“Nagyon büszkék vagyunk azért, amit a Transit az európai Fordért az elmúlt negyven évben elért” – hangsúlyozta John Fleming, a Ford gyártásért felelős európai elnöke.

“S egyaránt büszkék vagyunk munkatársainkra is, akik 1965 óta fáradhatatlanul dolgoztak azért, hogy elérjük ezt az impresszív termelési darabszámot” – tette hozzá. John Fleming, akit mindkét üzemben részt vett az évfordulós ünnepségeken, kiemelte: “Negyven évvel ezelőtt a Transit addig ismeretlen megközelítése lehetővé tette teljesen új standardok felállítását a piacon, s a legújabb technológiák folyamatos adaptálása azóta is az élen tartotta.”

A “40 év alatt 5 millió”-s mérföldkő méltó megünneplésére mind a southamptoni, mind a kocaeli gyár egy-egy Transitot ajánlott fel jótékonysági célokra