“A várakozásoktól eltérően tovább bővült az adható kedvezmények köre, miközben számos társaság a korábbinál is több szempont alapján határolja körül a célcsoportjait. Jellemző tendencia, hogy a fiatal vezetők díja területtől függetlenül, nem egy biztosító esetében drasztikusan megemelkedett.” – véli a szakértő.
 
2009-re minden eddiginél több, tizenöt társaság hirdette meg tarifáit. Az adatok első áttekintése alapján az alábbi tendenciák körvonalazhatók:
 
Megállapítható, hogy az elmúlt hetek pénzügyi válsága érezhető befolyást nem gyakorolt a kgfb-tarifákra, vagyis a biztosítók nem számítanak a forintárfolyam tartós és jelentős gyengüléséből fakadó kockázatnövekedésre (külföldi károkozás, alkatrészek beszerzése, stb.)
 
Az átlagdíjak az első számítások alapján körülbelül követik az infláció mértékét. A tarifát struktúrája alapvetően nem változott a tavalyihoz képest, az idei kampányban újonc MKB tér el némileg a megszokottól: a gyártmány mellett a hengerűrtartalom helyett a gépjármű teljesítménye a mérvadó.
 
A másik új piaci szereplő, a Wabard elsősorban a 25 év feletti autósokat célozza igen kedvezményes tarifával, ugyanakkor általános tendencia, hogy a legkockázatosabbnak számító fiatal vezetők díja területtől függetlenül drasztikusan megemelkedett (pl. Aegon, Uniqa, Wabard).
 
A piacvezető Allianz esetében szintén megfigyelhető, hogy az ügyfelek előző években tapasztalható lemorzsolódásának tendenciáját az idén igyekszik kedvező díjakkal megfordítani.
 
Az előzetes várakozásoktól némileg eltér, hogy a legtöbb biztosító – elsősorban magánszemélyeket célzó társaságok – kedvezményei az előző éveknél is jelentősebben befolyásolják a végső díjak nagyságát. Az Allianz és a KÖBE esetében nem is maximalizálják az adható kedvezmények mértékét.
 
Tovább nyílik az olló az évfordulós díjak és az évközi díjak között, mivel a kampánykedvezmények általában növekedtek, egyes biztosítók esetében elérve a 30 százalékot is.
 
Jelentősen bővült a gyerekkedvezmények szerepe is: az AEGON már egy gyerek után is 40 százalékos kedvezményt biztosít, de több gyermek után a Wabardnál is 25, míg a TIR-nél (gyerekszámtól függően) 10-16 százalékkal csökkenthetőek az alapdíjak.
 
A Genertel ugyanakkor módosította a tavaly bevezetett megelőlegezett kedvezményt: baleset esetén immár nem azonnal, csupán a következő évben korrigálják a díj nagyságát – ám ekkor az autós, ha ez számára nem kedvező, más biztosítóra válthat.