A speciális járműveket a kölni érseki házban adták át a Világifjúsági Találkozó keretében. Az első jármű a Vatikán hivatalos mentőautójaként szolgál Rómában, míg a másikat Afrikában egy katolikus misszóban használják majd. A Volkswagen a XX. Világifjúsági Találkozót 100 járművével támogatja, melyek a vendégek és szervezők szállítását hivatottak biztosítani. Összesen kb. 1 millió látogatót vártak Kölnbe.

„Örülünk, hogy egy ilyen fontos rendezvényt, mint a Világifjúsági Találkozó támogathatjuk” – nyilatkozta Wolfgang Bernhard. „ A fiatalok, akik itt Kölnben találkoznak, a jövőt jelentik. Fontos , hogy a népek egyetértésének, a toleranciának és optimizmusnak a jeleit idén Németországból viszik szerte a világba”.

XVI. Benedek Pápa hivatkozással a már egyébként is terjedelmes vatikáni gépkocsiparkra nem vásárol újabb „Pápamobil”-t. A Volkswagen a Vatikán kérésének megfelelően ehelyett 2 mentőautót készített.
„Annak van értelme, ha ott nyújtunk segítséget, ahol arra a szükség van” – mondta Wolfgang Bernhard. A mentőautók esetében két LT-ről beszélünk, melyek 2,8 literes 158 LE-s motorral rendelkeznek. Az autókat a Vatikán egyedi igényeinek megfelelően alakították ki és számos orvosi műszert is tartalmaznak.