A közelmúltban jelentették be a Getrag Ford Transmissions sebességváltók gyártását célzó befektetését: ez a cég egyébként az autóipar eddigi beruházóitól eltérően nem Nyugat-Szlovákiát (Kassa, Nagyszombat vagy Zsolna környékét), hanem a kassai régiót célozta meg.

A Kassa környéki 24 ezerre becsült munkanélküliből 3500-ra tehető azok száma, akiknek autógyártó képesítésük van. Talán ezek a számok, avagy inkább a beígért térségbe irányuló befektetésösztönzők motiválják a Volkswagen Slovakiát, amely szintén Kassa mellé tervezi a keleti piacokra irányuló összeszerelő üzemét.

Szintén a közelmúltban írta alá szerződését Nyitra városa az autóalkatrész-gyártó Visteonnal. A Visteon ez év októberében kezdené próbaüzemének beindítását, ami négyszáz új munkahely teremtését jelentené.

A pozsonyi Volkswagen Slovakia után 2006-ban indítja be termelését a francia autógyártó, a PSA Peugeot-Citroën, valamint 2006 végére–2007 elejére ígéri startolását a dél-koreai KIA Motors.

Bár a nagy autógyártók betelepülése nem akadálymentes – a PSA Peugeot-Citroënt befogadó nagyszombati (Trnava) kerület kezdi érzékelni a munkaerő nem kielégítő kínálatát; a dél-koreai befektetőnek pedig az ingatlanok kisajátításával akadtak problémái – mégis, szinte hetente jelentkeznek az új befektetők.

Szlovákia kedvező megítélését veszélyként érzékeli a német ipari és kereskedelmi kamara az autóipar területén tevékenykedő beszállítóinak áttelepülése miatt, amely németországi munkahelyek megszűnését is eredményezheti. A szlovákiai autóiparba irányuló befektetések burjánzása viszont kérdőjeleket is von maga után.

A GDP-ben az elmúlt években hosszú távú csökkenést mutató ipar részesedése 2005-től várhatóan újra duzzadni kezd, amely az információs társadalom kiépülését szorgalmazók körét aggodalommal tölti el. A külföldi befektetéseket ösztönző szlovák ügynökség (Sario) éppen ezért előretekint: az autógyártás területén tevékenykedő befektetők „kipipálása” után 2005-ben már a gyógyszergyártás, az információtechnológia és a kutatás-fejlesztés területére kíván összpontosítani.