A Fehér Ház, élén Barack Obamával úgy látja, sem a Chrysler, sem a GM nem állt elő az életképességet biztosító tervvel. A mai napon az elnök felállította székéből Rick Wagonert, a General Motors vezérigazgatóját és még a délelőtt folyamán hivatalos bejelentést tesznek a két cég sorsáról – jelenti az AP. A hírügynökség névtelen kormányzati forrásai szerint Washington végső határidőt szabott a két vállalatnak.

A várható bejelentést megelőlegezte Barack Obama a CBS Face the Nation című műsorában tett nyilatkozata, amely szerint az Egyesült Államoknak versenyképesebb és karcsúbb autóiparra van szüksége. Az elnök leszögezte: a cégeknek többet kell tenniük, ha további forrásokat szeretnének kapni.

A kabinet állítólag úgy véli, a Chrysler nem képes önálló vállalatként működni, a cég ezért harminc napot kapott arra, hogy nyélbe üsse a Fiattal hosszú ideje húzódó tárgyalásokat. Amennyiben a Chrysler szövetséget köt olasz céggel, hat milliárd dolláros forráshoz jut. Ha viszont nem, Washington teljesen kivonul a cég mögül, teljes “kiárusításra” ítélve azt ezzel.

A General Motors hatvan napot kapott az átalakulásra, a lázas készülődés rögtön Rick Wagoner vasárnapi távozását követően meg is kezdődött. A GM nem szolgált kellő biztosítékkal az igényelt 13,4 milliárd dolláros állami forrást tekintve, de a kabinet reméli, hogy nemzetközi reputációjának köszönhetően még van esély a vállalat talpra állítására.