A Rába Járműipari Alkatrészgyártó Kft. a múlt évben kötött megállapodást a Magyar Suzuki Rt.-vel, amelynek értelmében idén januártól az új modellhez 3 milliárd forint feletti értékben szállít alkatrészeket. A Rába móri gyárában állítják elő azokat az ülésalkatrészeket, amelyeket a Suzuki az új Swift modelljébe épít be.

A piac kiszolgálása érdekében a Rába alkatrész üzletága mintegy 300 millió forint értékű beruházást hajtott végre: hegesztőrobot-sort telepített a móri egységben és kétszeresére bővítette esztergomi online logisztikai kiszolgáló kapacitását. A most elindult Suzuki-beszállítás jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a már korábban bejelentett projektekkel együtt a Rába alkatrész üzletágának árbevétele az idén több mint 12 százalékkal bővüljön. A japán cég esztergomi gyárába 2001-ben a Rába még közel 7 milliárd forint értékben szállított alkatrészeket, ám 2003-ban – a Suzuki modell- és ülésmodell-váltását követően – a forgalom 4 milliárd forint alá esett vissza.

Az új beszállítási megállapodás révén a Rába nagyrészt visszaszerezte korábbi piacát, amelynek köszönhetően 2005-ben összességében 5 milliárd forintot meghaladó értékben szállít a Suzukinak. A piacméret a továbbiakban a Suzuki növekedésével párhuzamosan bővülni fog.