Az ötven független autós újságíróból álló zsűri, valamennyi, a múlt évben újonnan bemutatott autót kiértékelte, és úgy döntött, hogy ezek közül a 2009-es Hyundai Genesis a legjobb modell. A díj elnyerését a Detroit-ban megrendezett, 2009-es Észak-Amerikai Nemzetközi Autóshow-n jelentették be.

“A Genesis jelképezi mindazt, amit eddig tanultunk a gépjárművek tervezéséről – és külön örömmel tölt el, hogy a bírák is felismerték a kutatásfejlesztő csapatunk által végzett kiváló és odaadó munkát,“ – nyilatkozta John Krafcik, a Hyundai Motor America elnöke és ügyvezető igazgatója. Természetesen a sikersztorinak ezzel még nincs vége. A Genesis szedán mellett még idén tavasszal felbukkan a Hyundai bemutatótermeiben az ugyanerre a hátsókerékhajtású padlólemezre épített Genesis Coupe is.
Idén a zsűri több, mint ötven új modellt értékelt, mielőtt megnevezte volna az első három helyet megszerző személyautót és haszongépjárművet. Személyautóknál dobogós helyen végzett még a Volkswagen Jetta TDI és Ford Flex.
Az Észak-Amerika Év Autója díjat egy ötventagú független, egyesült államokbeli és kanadai autós újságírókból álló zsűri ítéli oda. Az idei a díj történetének 16. éve, amelyet korábban a komoly presztízzsel bíró európai Év Autója díj ihletett. A szervezetet egy bizottság felügyeli és a működéséhez szükséges anyagi hozzájárulást kizárólag a zsűritagok tagdíjából finanszírozzák. A zsűri több szempont alapján ítél, amelyekbe beletartozik az innováció, a formaterv, a biztonság, a vezethetőség, a felhasználói elégedettség és az ár-érték arány.