A Volkswagen ezzel egyidejűleg indította el „Depóhálózat-optimalizáció Németország” projektjének gyakorlati megvalósítását. A most lezárult tervezési és koncepciófázist követően 2007-ig már a teljes német belföldi alkatrészellátást a jövőre kívánják felkészíteni, az ügyfélkiszolgálás színvonalának további emelése mellett. A Volkswagen mindennek érdekében a Ludwigsfeldében épülő új létesítménybe, valamint a Münchenben, Norderstedtben, Dieburgban, Ludwigsburgban, Kölnben és Kasselben már működő eredeti alkatrész értékesítési centrumokba összesen 140 millió eurót kíván beruházni.

Mindezt az alapkőletétel alkalmával Stefan Jacoby, a Volkswagen AG képviselője jelentette be. A tervek szerint az eredeti alkatrészek, -akárcsak eddig- a modellek kifutását követően még legalább 15 évig rendelkezésre állnak majd, s igény szerint naponta akár két alkalommal is kiszállíthatók a Volkswagen-, Audi-, Seat és Škoda-márkakereskedőkhöz.

A kínálat immár mintegy 330 ezer különböző tételből állna, ami egyértelműen növekvő tendenciát jelent. A jövőbeli logisztikai struktúrát tehát ehhez kell majd igazítani, amiben a ludwigsfeldi létesítmény példaértékű lehet. „A majdani hatékonyabb működés és a szabványosított folyamatok eredményeképpen a költségszint is csökken” – mondta Jacoby. Mint elhangzott, a depóhálózat optimalizálásának projektje révén a Volkswagen nem csupán az alkatrészellátás versenyképességébe és a magas színvonalú ügyfélkiszolgálás megteremtésébe, hanem a tartomány jövőjébe is invesztál.

„Nagy jelentőségű pillanat ez egész Brandenburg számára. 325 új munkahely és 15 továbbképző státusz teremtődik most Ludwigsfeldében” – mondta Matthias Platzeck, Brandenburg miniszterelnöke. Mint elhangzott, a Potsdami Design Center után a Volkswagen logisztikai centruma az autóipari óriás további milliós beruházását képviseli brandenburgi földön. A Volkswagen döntése is jól igazolja, hogy Brandenburg vonzó térség az autóipar számára, s ideális feltételeket biztosít a logisztikai vállalatok működéséhez is. Platzeck köszönetét fejezte ki a tartomány, a megye és a város minden érintettje számára, akik e beruházási szándékot oly intenzíven támogatták.

Hans Eichel német pénzügyminiszter a Volkswagen értékesítési központ építését a jelentős növekedési potenciállal rendelkező, -a keleti tartományokat is magában foglaló német gazdaság jövőbe irányuló- fontos beruházásaként említette.

A Volkswagen brandenburgi értékesítési központja Ludwigsfeldében 120 ezer négyzetméter alapterületen, 50 millió eurós beruházással épül fel. A 45 ezer négyzetméteres csarnok-alapterületen és a kiszolgáló létesítményekben közel 350 munkahely jön létre. Az értékesítési központ a tervek szerint 2006 második felére készül el, s innen látják majd el a Volkswagen-, az Audi-, a Seat és a Skoda-szervizeket Berlinben, valamint Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Szászország, Sachsen-Anhalt és Türingia tartományokban. Az értékesítési központ üzemeltetőjeként a Volkswagen Original Teile Logistik GmbH & Co. KG társaság működik majd.

Az építkezés kivitelezéséért az Eduard Winter csoporthoz tartozó EWN Logistikzentrum Brandenburg GmbH & Co. KG és az IKB Immobilien Leasing GmbH cégek végzik.