A legtöbb szülő minden áron igyekszik eltántorítani gyermekét a motorozástól, azonban ez ritkán vezet eredményre. A tiltás éppen ellenkező hatást ér el a fiataloknál, még inkább kíváncsivá teszi őket. Hatására a gyerek ahelyett, hogy megbeszélné szüleivel, titokban, képzetlenül és védtelenül ül fel haverok kölcsönmotorjára, sokszor a legfontosabb védőfelszerelés, bukósisak nélkül.

„Ezért, ha szép szóval nem lehet lebeszélni a gyereket, a szülő jobban teszi, ha nyíltan, őszintén beszél gyermekével a vágyáról, és igyekszik rávenni a fokozatosságra és a biztonsági szabályok betartására. Mindamellett a legtöbbet azzal teheti a szülő, ha a motor vásárlását biztonsági felszerelés használatához és motoros technikai képzéshez köti” – tanácsolja Hunya László közlekedésmérnök, a Biztonságos Motorozásért Alapítvány elnöke.

Kicsiben kell kezdeni

A nagyteljesítményű autókhoz képest, a hasonló menetdinamikájú motorkerékpárok olcsónak, szinte könnyen elérhetőnek számítanak. A nagy teljesítmény vonzó, egyfajta rangot is jelent, amire a fiatalok előszeretettel vágynak. Nagyon sokan túl hamar ülnek erős, képességeiket meghaladó teljesítményű motorkerékpárra, ami az egyik fő oka a baleseti statisztikák rossz alakulásának – mutat rá a szakértő. Ezért szülőként fontos kontrol alatt tartani az egyes teljesítmény-lépcsőfokok megugrását. Kezdetben kisteljesítményű, biztonságosabb robogók vásárlása javasolt, melyen megtanulhatók az alapok. Csak egy-két év robogózás után javasolt nagyobb teljesítményű, 125 köbcentiméteres motorra ülni, melyhez az új B125 törvény szerint, autóvezetői engedély birtokában elegendő egy egyszerűsített képzés és vizsga.

Motoros technikai képzések

Magyarországon a hivatalos motoros oktatás nem követte a motorpark fejlődését, gyakorlatilag több évtizedes lemaradásban van például a Japán képzési rendszerrel szemben. A fiatalok friss jogsival a zsebükben az úton tapasztalják meg a motorozás vezetéstechnikai nehézségeit, buktatóit. Szerencsére egyre több önkéntes utánképzési lehetőségre nyílik a motorosok számára, ahol az egymásra épülő kurzusokban hetek alatt évtizedek motoros tapasztalata szerezhető meg. Érdemes a fiatalok motorvásárlását ilyen tanfolyam elvégzéséhez kötni.

Preventív védelem

A védőfelszereléseknek kiemelkedő szerepük van a motorozásban, hiszen a modern bukósisakok, kesztyűk, csizmák, speciális ruhák töredékére csökkentik a sérülések számát. Mindközül a bukósisak a legfontosabb, de minél több védőfelszerelést használ a motoros, annál jobb. A védőfelszerelések ára egyáltalán nem elhanyagolható összeg. Érdemes már motorvásárlás előtt beszerezni azokat. Mivel a kezdő motorosnak az első pár hónap a legkritikusabb, ezért minél előbb érdemes beszerezni a szükséges védőruhát. Ha a gyerek motorozni akar, legyen ez az egyik feltétel.

Lányok veszélyben

Vannak olyan fiatalok (főleg lányok), akik megelégszenek azzal, hogy „csak” utasként vegyenek részt a motorozásban. Ez, ha lehet még veszélyesebb, mint amikor maga is motorovezetővé akar válni. A szülő ilyenkor nem a saját gyermeke józan ítélőképességében kell, hogy bízzon, hanem egy idegen képességeiben és felelősségtudatában. Tapasztalatok azt mutatják, hogy a fiatal lányok zöme könnyedén felül a motorra bárki mögé, akár bukósisak és védőruha nélkül is. Megfelelő felvilágosító neveléssel elejét venni e meggondolatlanságnak.

Biztonság ajándékba

„Ha minden áron motort akar a gyerek, a szülő azzal teheti a legtöbbet, ha betartva a fokozatosság elvét kezdetben kismotort vesz, és a motor mellé biztonságot jelentő védőfelszerelést és a biztonságos motorozást javító vezetéstechnikai tréninget ajándékoz” – összegezte tanácsait Hunya László közlekedésmérnök, a Biztonságos Motorozásért Alapítvány elnöke.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!