A csődközelbe került GM tavaly decemberben 18 milliárd dollárt kért, és eddig 9,4 milliárdos hitelt vett fel. Ha Washingtonban jóváhagyják átszervezési terveit, a cég további 4 milliárdhoz juthat. A Chryslernek a januárban kapott 3 milliárd mellé további 4 milliárd dollárra lenne szüksége – írja a New York Times.

Az amerikai lap értesülése szerint Barack Obama elnök magának tartja fenn a döntés jogát a két autógyártó életképességét illetően, és az átszervezés eszközeként nem zárja ki a csődeljárás lehetőségét sem. Az autóipar átalakításának levezénylésével a korábbi tervekkel ellentétben Obama már nem egyetlen személyt, hanem egy “elnöki akciócsoportot” kíván megbízni Timothy Geithner pénzügyminiszter és Lawrence Summers fehér házi gazdasági főtanácsadó vezetésével.

A testületben a pénzügy-, a munkaügyi, a közlekedési, a kereskedelmi és az energiaügyi minisztérium szakértői kapnának helyet. A panel munkáját főtanácsadóként az a Ron Bloom segítené, aki az acélipari és légiközlekedési átszervezéseknél a szakszervezetek számára adott tanácsokat.