Pénzünk, befektetésünk legnagyobb biztonságban az államnál és a bankoknál van. Ám mindenkiben ott bujkál a kisördög: mi történik a pénzzel egy esetleges bankcsőd esetén? Az ilyen esetekre már a kereskedelmi bankok megalakulásakor gondoltak a szabályozók, ezért létrehozták az Országos Betétbiztosítási Alapot, az OBA-t. Az alap feladata nem más, mint a betétek védelme érdekében szükség esetén megelőző intézkedések meghozatala, kártalanítás, valamint a betétesek tájékoztatása.

Az alapba minden hitelintézet köteles belépni, annak tagjává válni és rendszeres díjat fizetni. Ha baj történik, az OBA megtéríti a kártalanításra jogosult személy részére a befagyott tőkét és kamatot. De nem korlátlanul! A kártérítés mértékét törvény szabályozza: a hatályos jogszabály szerint ennek összege személyenként és hitelintézetenként maximum 100 ezer euró. A forintra váltásnál a kártérítés napját megelőző napon érvényes MNB-devizaárfolyamot kell figyelembe venni.

A tanulság az egészből annyi, hogy ha valakinek hirtelen sok befektetni való pénze akad, mondjuk több tízmillió forint, azt inkább több részletben, azaz több pénzintézetnél célszerű elhelyezni.

Biztonságban a folyószámla is?

– Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a banki betétesek megtakarításait védi betétesenként és egy hitelintézetre összevontan legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő forintösszegig. Ebbe természetesen beletartozik a folyószámlára befizetett tőkeösszeg, a lekötött betét, banki kötvény stb. és azok esedékes kamatai is – tájékoztatott Nyitrai Győző, az OTP Bank Értékpapír és Vagyontervezési Szolgáltatások Főosztály igazgatója.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!