– A fotón látható, Kecskemét irányába haladó személyautó augusztus 15-én gyulladt ki és lángolt teljes terjedelmében Békéscsaba közelében, az M44-es gyorsforgalmi úton. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói a járművet vízsugár segítségével oltották el és hűtötték vissza, mielőtt a területet átadták a közútkezelőnek. Szerencsére senki sem sérült meg, de az eset rávilágít arra, mennyit számít, ha tartunk az autónkban porral oltót – hangsúlyozta Várszegi György tűzoltó főhadnagy. A vármegyei katasztrófavédelmi szóvivő hozzátette, a készüléket nem hátul a csomagtartóban, hanem a kezünk ügyébe célszerű helyezni, például az ülés alá, hogy baj esetén mielőbb használni tudjuk.

– Ha menet közben észleljük a tüzet, illetve a füstölést, álljunk félre egy biztonságos helyre, épületektől, járművektől, emberektől távolabb, majd azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot. Ha rendelkezünk saját tűzoltókészülékkel, és még testi épségünket nem veszélyeztetjük, elkezdhetjük az oltást. Személyautó esetén vagy a kétkilós ABC porral oltó, vagy a kétliteres fagyálló habbal oltó jön szóba. Mindkettő a klasszikus szódásszifon-elmélet alapján működik; használatuk első lépése a biztosítószeg eltávolítása, ezután a kar lenyomásával és a fúvóka irányításával lehet megkezdeni az oltást. Nem az égő anyagra kell irányítani a készüléket, hanem az úgynevezett lángzónába, annak is a felső részére. Az égő anyag felületét fokozatosan lehet megközelíteni oltás közben. Ha habbal dolgozunk, egyenesen a tűzfészekre kell célozni a fúvókát. Utóbbi készülék egyébként praktikusabb, használatával kisebb a kocsiban keletkező másodlagos kár – részletezte a szóvivő. Aláhúzta, ha nem rendelkezünk oltókészülékkel, célszerű megállítani egy arra közlekedő teherautót, vagy buszt, mivel a nagyobb, több utast, illetve rakományt is szállító járműveken rendszerint tartanak alkalmas készülékeket. – Sajnos személygépkocsik esetében jó, ha tízből egyben van oltókészülék, pedig ma már alaptartozék lenne, nem szabadna sajnálni rá a pénzt.

Az autó az M44-esen lángolt teljes terjedelmében Fotó: Katasztrófavédelem

Várszegi György kifejtette, ha nem lehetséges a tűz oltásának megkezdése önerőből, és a tűz a motortérben már kiterjedtebb, ki kell venni a nagyobb értékeket az utastérből, a csomagtérből pedig a tűzveszélyes szállítmányt, például benzineskannát, hígítót, festéket. El kell távolodni a járműtől a tűzoltók megérkezéséig.

– A motorteret ekkor már nem szabad felnyitni, mivel ha a tűzhöz több oxigén jut, az égési folyamatok felgyorsulnak. Ha álló helyzetben tapasztalunk enyhe füstölést, lánggal égés nélkül, mihamarabb áramtalanítsuk a járművet és hívjunk szakembert – fűzte hozzá.