Akár még az idén duplájára nőhet a Mobilkép Kft. és a Magyar Plastiroute Kft. által közösen működtetett, a forgalmi helyzetről képet továbbító oldalon megtekinthető budapesti csomópontok száma. A még csak teszt üzemben működő oldal jelenleg tíz forgalmas Budapesti csomópontról ad mozgóképet. Többek között a Széna téren, az Oktogonnál, az Astoria-nál, a Nyugati térnél és a Blaha Lujza téren működnek kamerái a weboldalt üzemeltető magáncégeknek. Az elképzelések szerint a közeljövőben további tíz helyszínen helyeznek majd el kamerákat, a Hungária körút vonzáskörzetében – mondta el Skultéti Péter, a Mobilkép Kft. ügyvezető igazgatója. A szükséges engedélyeket már megszerezték, és folyamatosan kötik be a rendszerbe az új közlekedési csomópontokat. A bővítéssel legkésőbb fél év múlva végeznek.

A dugót ugyan nem lehet megakadályozni ezzel a megoldással, de amellett, hogy a még csak indulni készülő autósoknak hasznos információt nyújthat, a közlekedők közérzetet is javíthatja Skultéti Péter szerint. A Mobilkép Kft. vezetője arra számít, hogy idővel a tévétársaságok is átveszik képeiket. A tartalomszolgáltatókkal kötött megállapodások jelentenék egyébként a vállalkozás anyagi hátterét, jelenleg is több potenciális partnerrel tárgyalnak erről. Persze az igazi áttörést az jelenthetné, ha valamelyik mobiltelefon szolgáltató is a kezdeményezés mögé állna, hiszen így akár az autóban ülve, a főváros felé közeledve juthatnának valós idejű információhoz az autósok. Egyelőre azonban csak tárgyalások folynak az együttműködési lehetőségekről egyes mobilszolgáltatókkal.

A június eleje óta tesztüzemben működő forgalomfigyelő oldalt jelenleg már naponta többezren látogatják, és időnként már a tízezres látogatószámot is átlépi. A tesztüzem várhatóan még legalább egy évig tart, addig ingyenes marad az oldal, de Skultéti Péter elképzelhetőnek tartja azt is, hogy később fizetőssé válik.

A megfelelő kamerára kattintva néhány másodpercen belül megjelenik az adott csomópontot mutató kép. Az oldalon közvetített kép nem alkalmas sem rendszám, sem arc felismerésre, így kielégíti a legszigorúbb adatvédelmi igényeket is – hangsúlyozta Skultéti Péter. Az oldal elindítása során egyébként a szükséges engedélyek beszerzése jelentette talán a legnagyobb feladatot – tette hozzá a Mobilkép Kft. vezetője.
Nem a Mobilkép és a Magyar Plastiroute oldala az egyetlen forgalomkövető webes felület Budapesten. Már lassan két éve működik az Újbudai Dugóhúzó, amelynek létrehozását 2005-ben kezdeményezte a XI. kerületi önkormányzat. A nyilvános, mindenki számára hozzáférhető, komplex forgalomfigyelő rendszer segítségével az interneten keresztül bárki, bármikor saját szemével tájékozódhat a kerület legkritikusabb pontjainak aktuális forgalmi helyzetéről, s az elindulás előtt célszerűen tervezheti meg az útirányát. A kritikus kereszteződésekben elhelyezett kamerák képe nem csupán a  portálon keresztül érhető el.

New York, New York…

Bár az interneten böngészve számos olyan oldalt lehet felfedezni, amelyeken amerikai nagyvárosok és környékük forgalmát lehet webkamerákon követni, a tapasztalatok szerint úgy tűnik, a magyar megoldások az élvonalba tartoznak. Így például New Yorkban 45 kamerát helyeztek el Manhattan főbb közlekedési csomópontjain (http://nyctmc.org/xmanhattan.asp), azonban csak tíz mutat mozgóképet (köztük van olyan, amelyik fekete-fehéret), a többi csak állóképet közöl.