Ha süt a nap az égen, kinyílik az ember lelke is. Van, aki ilyenkor kirándulni megy, és akad, aki a kiskertbe. Az egyiket a természet csodája, a másikat a tél áldozatául esett, száraz növények égetése élteti. Vannak azonban azok, akik azért boldogok, mert végre didergés nélkül foglalkozhatnak az autóikkal. Meleg vizes vödör a kézben, mellette sampon, puha kefe, mikroszálas kendők, és indulhat a tavaszi átállás.

Ennek fontos része, hogy ha tartósan 7 fok felett van az átlaghőmérséklet, akkor a téli gumikat cseréljük le nyárira, mert ha téli abroncsokkal vezetünk a melegebb napokon, a gyengébb tapadás miatt megnő a fékút és nehezebbé válik a kocsi irányíthatósága. Mielőtt feltesszük a nyárit, ne csak azt ellenőrizzük, hogy megfelelő-e a profilmélység, hanem az abroncsok életkorát is. Aki biztosra akar menni, annak érdemes szervizben elvégeztetni egy teljes átvizsgálást és klímatisztítást is. Utóbbit speciális szerekkel magunk is elvégezhetjük. Takarítsuk le az ablaktörlő lapátokat is, és ha csíkosan törölnek, cseréljük ki őket. Válasszunk az évszaknak megfelelő szélvédőmosó folyadékot is. Fontos, hogy oldja a szerves anyagokat, hogy könnyebb legyen a jó idő beköszöntével szinte elkerülhetetlen, szélvédőre csapódott bogártetemek eltávolítása.

Nem elég kívül-belül tisztogatni, a folyadékszintekre is figyeljünk oda!
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Cseréljük ki a lég- és pollenszűrőket, javítva ezzel az utastér levegőjének minőségét. Ha minden kész, érdemes egy, az alvázat is érintő, teljes mosásra is elvinni gépkocsinkat, megszabadítva azt a téli útszórósó fehér lepedékes fogságából.