Számukról nem tudnak pontos adatokat, csupán annyit, hogy a mobilcsoportos (azaz pihenőhelyeken való vizuális) ellenőrzéskor 30:70 százalék a külföldi-magyar bliccelők aránya. Pedig fontos lenne bekasszírozni a szabálytalankodóktól is a pályahasználat díját, ugyanis a társaság – amely nem részesül állami támogatásban – kizárólag a matricabevételekből finanszírozza a teljes hálózat, beleértve a díjmentes szakaszok üzemeltetési, fenntartási és időszakos felújítási tevékenységét. Nyolcéves felújítási programjának keretében az ÁAK Rt. az idén költségvetésének közel egyharmadát, összesen nyolcmilliárd forintot fordít fenntartásra.

A nyári hónapokban 3,4 milliónál több matricát értékesítettek, ez 20 százalékkal haladta meg a tavaly június–augusztusi értéket. Ugyanezen időszak alatt a matricákból származó nettó árbevétel 17 százalékkal nőtt, és megközelítette az 5,8 milliárd forintot. Értékben a legnagyobb bővülés (29 százalék) a négynapos vignettáknál volt.

A havi matricák eladásából hét százalékkal több folyt be, viszont a hetiekből 84, az évesekből pedig 48 százalékát érték el a tavalyi három hónapi mennyiségnek. A 12 tonnánál nehezebb járművekre az idén bevezetett D4 díjkategóriából a nyári hónapokban közel 468 ezer fogyott egymilliárdot meghaladó értékben. A megvásárolt vignetták döntő részét (több mint 441 ezer, illetve 700 millió forint) az indulás óta népszerűnek bizonyult egynapos matricák tették ki.