Fotó: Ladóczki Balázs

A magyar kormány Tisztítsuk meg az országot! elnevezéssel nagyszabású projektet indít a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretein belül. A cél, hogy több közreműködő szervezettel közösen felszámolják az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, illegálisan lerakott hulladékokat.

Országosan mintegy 4300 köbméternyi szabálytalanul elhelyezett szemétkupac található a közutak mentén, melyet folyamatosan számolnak fel a közúthálózat munkatársai, de újra és újra megjelennek. A most indított program célja ezek felszámolása.
– Felméréseink alapján Nógrád megyében közel 220 köbméternyi illegális hulladék található az országos közúthálózat mentén. A balassagyarmati mérnökségünk területén 170, míg a salgótarjáni egységünknél 50 köbméternyi illegális hulladékról van tudomásunk. Előbbi egyébként az ország ötödik legszennyezettebb területének számít felméréseink alapján – tájékoztatta portálunkat Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

– Sajnálatos tapasztalat, hogy a főutak pihenőinél nagyon gyakori az illegális szemétlerakás. Általánosságban elmondható, hogy főleg a fás, bokros területeken és útcsatlakozásoknál dobják ki a szemetelők az illegális hulladékot. A kidobott hulladékok között a leggyakoribb az italos fémdoboz és PET palack, valamint a műanyag zacskók. Munkatársaink zsákba csomagolt állati tetemekkel, ürülékkel töltött csomagokkal de még vizelettel teli palackokkal is gyakran találkoznak – mondta Pécsi Norbert Sándor.

Sajnos nekünk sem kellett sokáig autóznunk ahhoz, hogy útszélére lepakolt, illegális hulladékot tudjunk dokumentálni.
A 22-es főút mentén és a fás, erdős területeken leginkább zsákba rejtett építési törmeléket, de televíziót, hűtőszekrényt, kopott gumiabroncsot, és autóalkatrészeket is találtunk.
Gyakori volt az útszélére kidobott, zsákba csomagolt háztartási vegyes hulladék is. Több helyen hegyekben állt a bűzölgő, fekáliával borított ruhadarab, de még egy állati tetem, egy sertés maradványai is csupán néhány méternyire voltak az úttesttől.

Több mint egy milliárdba kerül az elszállítás
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az elmúlt 5 évben évente átlagosan közel 11 ezer tonna, döntő többségében illegálisan kidobott hulladékot gyűjtött össze és szállított el biztonságos lerakókba az országos, 32 ezer kilométeres közúthálózat területéről. Évente átlagosan több mint egy milliárd forintba kerül az út menti és a pihenőhelyeken kihelyezett szemét összegyűjtése és elszállítsa. A társaság az elmúlt 10 évben számos önálló országos szemétgyűjtési, szemléletformáló akciót szervezett több tízezer önkéntes bevonásával, és csatlakozott olyan nagy kampányokhoz, mint a „TeSzedd!”. A közútkezelőnél a saját munkavállalókon kívül a társaságnál dolgozó, a közfoglalkoztatotti programban szereplő több száz fő is kiemelten foglalkozik szemétszedéssel, továbbá az Országos Polgárőr Szövetség tagjai is aktívan segítenek fellelni az illegális hulladéklerakókat az állami utak mentén. Nemrégiben Bátonyterenye polgármestere, Nagy-Majdon József vitte vissza tulajdonosának az illegálisan lerakott hulladékot.