Szeptember elsejétől kormányrendelet írja elő, hogy az egyes közlekedési szabálysértések mekkora fix összegű, kötelező bírságokat vonnak maguk után. Míg korábban mérlegelhettek a közterület-felügyelet munkatársai, és a legtöbb esetben a legalacsonyabb büntetési tételeket alkalmazták, erre már nincs lehetőség.

– Például a megállni tilos jelzőtáblánál való parkolás helyszíni bírsága 10 ezer forint, a gyalogos átkelőhelynél ugyanez 25 ezer forint, a kizárólag mozgáskorlátozott várakozóhely jogosulatlan használata esetében 50 ezer forint – ad ízelítőt a kötelező büntetési tételekből Csíkos Imre, a kecskeméti közterület-felügyelet intézményvezetője. – Amennyiben nem történik meg időben a helyszíni bírság befizetése, a felügyelet feljelentést tesz a rendőrségen, ahol ugyanúgy fix és kötelező tarifákkal dolgoznak (megduplázzák a büntetés összegét). Mivel nem szabálysértési hatóság, a közterület-felügyeletnél nincs mód a részletfizetésre. Ezt már csak a rendőrségen lehet kérni, kizárólag a megduplázott összegre. Az egyedüli „menekülés útvonal” a közmunka, amikor a büntetés napi hat órás munkával ledolgozható (5 ezer forint/nap).

– Volt, aki rosszul lett, amikor megtudta, hogy egy behajtási tilalom megszegése miatt 30 ezer forintos bünetetést kap – folytatja az osztályvezető. – Azt nem merném prognosztizálni, hogy a szigorúbb szankciók következményeként kevesebb munkánk lesz, mert kevesebb lesz a szabálytalanság. Tavalyhoz képest ugyan harmadával csökkent az intészkedéseink száma, ez azonban elsősorban a benzináremeléssel, a kevesebb közlekedő autóval van összefüggésben.

A beugró tízezer, a tilosba hajtás harminc A beugró tízezer, a tilosba hajtás harminc

Az is változás, hogy szeptembertől PDA-val (digitális készülékkel) dolgoznak a felügyelők, amin ha rögzítik az intézkedést (szabálysértés, az autó rendszáma, fotója, GPS-koordinátája), már nem lehet „visszacsinálni”, hiába ér a helyszínre az autós. Amint bekerül a számítógépes rendszerbe, az intézkedést törölni nem lehet. Igazoltatási jogkörük is van a köztereület-felügyelőknek, továbbá megállíthatják a behajtási, várakozási tilalmakat megszegő autósokat. Sőt, közigazgatási bírságot is kiszabhatnak, amihez nincs szükség rendőri jelenlétre. Például azon kerékpárosokra, akik egyirányú utcában kerekeznek szemben a forgalommal. Kecskeméten ilyen utcából van elég, tábla viszont sehol sem jelzi, hogy a kerékpárosokra nem vonatkozik a behajtási tilalom. Ezen vétségért egyelőre csak figyelmeztetik a bicikliseket, ugyanakkor nem árt tudni, hogy 30 ezer forintos közigazgatási büntetés jár érte.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!