A bioüzemanyaghoz hasonló kedvezményes elbánást kér a vegyes műanyaghulladékokból előállítható plasztikdízelre az Ozmo Energy Kft., amely az üzemanyag gyártásához szükséges technológia értékesítésére készül Magyarországon. Az anyagfajtánként különválogatott műanyaghulladékok feldolgozásával már számos vállalkozás foglalkozik, ezzel szemben a lakossági hulladékban lévő vegyes szennyezett műanyaghulladékok hasznosítása egyelőre megoldatlan. Éppen ezért a környezetvédelmi, a pénzügyi és a gazdasági tárcához fordultunk, azt szorgalmazva, hogy a bioüzemanyaghoz hasonlóan a plasztikdízel után is biztosítsanak mentességet a jövedéki adó fizetése alól – fejtette ki kérdésünkre Surján András, az Ozmo Energy Kft. ügyvezető igazgatója.

A technológiát kifejlesztő ausztrál Ozmotech Ltd. magyarországi képviseletét ellátó cég vezetője elmondta: azt is kezdeményezték, hogy a környezetvédelmi tárca ismerje el anyagában történő hasznosításnak, ha a műanyaghulladékból dízelüzemanyagot állítanak elő. A következő években ugyanis fokozatosan növekszik a csomagolt termékeket forgalmazó cégek számára előírt hulladékhasznosítási követelmény, és ezen belül egyre nagyobb arányban kell anyagában feldolgozni a hulladékokat.

Az előzetes becslések szerint a technológia bevezetésével évente mintegy 30 ezer tonna vegyes műanyaghulladék hasznosítása válna lehetővé Magyarországon, s az így nyert – dízelmotorokban közvetlenül alkalmazható – plasztikdízel eltüzelésével száz gigawattórányi villamos energiát lehetne előállítani.

Az Ozmotech Ltd. eddig világszerte összesen tizenöt, úgynevezett Thermofuel berendezést értékesített. A melbourne-i székhelyű cég legutóbb tavaly év végén a brit Cynar Plc.-től kapott megrendelést hét berendezés szállítására, 35 millió ausztrál dollár értékben. A technológia iránt több hazai szakmai befektető is érdeklődik. Közülük a hulladékgazdálkodással és megújuló energiaforrások hasznosításával kapcsolatos mérnöki szolgáltatásokat nyújtó Bio-Genezis Kft. azt tervezi, hogy Tiszavasváriban üzemet épít fel a vegyes műanyaghulladékok hasznosítására.

Barta István, a tavaly mintegy 250 millió forint árbevételt elérő cég ügyvezető igazgatója elmondta: első ütemben egy évi 3-4 ezer tonna hulladék feldolgozására képes létesítményt indítanának el, amelynek költsége a technológia megvásárlásával, valamint a szükséges csarnok és infrastruktúra kiépítésével együtt elérheti az egymilliárd forintot. Az engedélyeztetési eljárást elindítottuk, s terveink szerint a létesítmény a jövő év második felében kezdhet el üzemelni, amelynek kapacitása később fokozatosan növelhető lenne – tette hozzá Barta István.