Hétfőtől minden eddiginél nagyobb útlezárásokra és forgalom-korlátozásokra kell számítani Dél-Budán a négyes metró építése miatt. A Móricz Zsigmond körtéri és Bocskai úti metróállomás építésének megkezdésével egy teljes évre, 2007 augusztusáig lezárják a Fehérvári út és a Móricz Zsigmond körtér egy részét.

A területen az átmenő forgalmat teljesen megszüntetik, tehát sem autóval, sem tömegközlekedéssel nem lehet majd átjutni. A lezárások miatt több villamost pótlóbuszok helyettesítenek majd, sok járatot pedig kerülőutakra terelnek.

A tömegközlekedők számára a legnagyobb változás az, hogy a 41, a 47, a 18 és 118 jelzésű villamosok nem mennek el a Móricz Zsigmond körtérig. A 41-es és a 47-es jelzésű villamosok augusztus 21-től 27-ig a dél-budai végállomásuktól csak Albertfalva kitérőig közlekednek, onnan villamospótló autóbuszok szállítják az utasokat. Augusztus 28-ig a Kanizsai utcánál (a Bocskai úttól Budafok felé a második utca) ideiglenes megállót alakítanak ki, így ettől kezdve viszont gyakorlatilag már csak a Szent Gellért tér és a Bocskai út között nem lesz villamosközlekedés. A villamosok helyett két villamospótlóbusz közlekedik: a 18-47V jelzésű pótlóbusz a Móricz Zsigmond körtér, a 41V jelzésű pótlóbusz a Szent Gellért tér irányába szállítja az utasokat.

A lezárások miatt megváltoztatott útvonalon közlekedik majd több buszjárat, így a 3-as, a gyors 3-as, a 53-as, a 40E és 140E autóbuszok, az Újbuda-busz, Infopark-busz, valamint az éjszakai 906-os, 908-as, 941-es és 973-as járat is. Az útlezárások miatti tömegközlekedés segítése érdekében ugyanakkor a meghirdetett menetrendhez képest sűrűbben közlekedik a 14-es, a 114-es, a 103-as és a Tétény-busz, valamint a 19-es és 49-es villamos. Az autósok a lezárt területeket az Etele út és a Hengermalom út irányába kerülhetik el – áll a BKV közleményében.

A Főpolgármesteri Hivatal szerint a metróállomásokat a legkorszerűbb technológiával, a legszigorúbb szabályokat betartva építik majd, ennek ellenére a budapestieknek és főleg az építkezések környékén lakóknak fel kell készülniük a kellemetlenségekre. A BKV ígérete szerint ugyanakkor az építkezések során is lehetővé teszik a rendőrök, mentők, tűzoltók és a szemétszállító kocsik bejutását a lezárt területre, valamint végig biztosítják az otthonok és üzletek megközelíthetőségét. A vállalat ugyanakkor különleges alkalmak, például költözködés esetére azt kéri a lakosoktól, hogy jó előre egyeztessenek kivitelező cégekkel.