A „DEVK ÖkoGlobe” díjat „A legjobb újrahasznosítási rendszer” kategóriában a rendezvény védnöke, Sigmar Gabriel környezetvédelmi miniszter adta át a Volkswagen kutatás-fejlesztési vezetőjének, Prof. Dr. Jürgen Leoholdnak. „A kiöregedett autók környezetkímélő hasznosítása egyszerűen megkerülhetetlen probléma” – jelentette ki Prof. Dr. Leohold. „A Volkswagen számára a roncsautók így nem hulladékot, hanem értékes nyersanyagforrást jelentenek. A Volkswagen-SiCon eljárással napjainkban már 96 százalékos újrahasznosítási arányt sikerült elérni, ezért valóban nagy örömmel tölt el minket, hogy munkánkat a „DEVK ÖkoGlobe” díjjal ismerték el.”

A Volkswagen-SiCon eljárás abból a mindeddig nem hasznosított 15 százaléknyi aprítási maradékból nyer ki értékes nyersanyagot, amely a járművek újrahasznosítása (és az általános elektro-fémhulladék technológiák) melléktermékeként keletkezik. Megfelelő előkészítésüket követően, a Volkswagen és a SiCon eljárása során ezekből az anyagokból elsődleges nyersanyagokat állítanak elő, jelentős mértékben hozzájárulva a természeti erőforrások kíméléséhez. Környezetvédelmi vonatkozása mellett a technológia gazdasági szempontból is egyre nagyobb jelentőséggel bír, ezek az anyagok ugyanis aprítási granulátumként kohók fűtésére, vagy a víztisztítók derítőiszapjának leeresztésekor szűrőként egyaránt kiválóan alkalmazhatók.

A Volkswagen-SiCon eljárás a járművek újrahasznosítási folyamatában általában véve is különösen kedvező környezetvédelmi mérlegével tűnik ki, mivel alkalmazása során az üvegházhatást okozó gázokból mintegy 30 százalékkal kevesebb keletkezik. Ezt az a tanulmány mutatta ki, amely az új eljárást a roncsautókból kiszerelt műanyag-alkatrészek hagyományos újrahasznosítási módszerével vetette össze.

A „DEVK ÖkoGlobe” a „European Business Award for the Environment“ valamint a „BDI-Umweltpreis“ után immár a harmadik elismerés a Volkswagen és a SiCom eljárása számára.