„Egyenlők vagyunk, de nem egyformák” – ez a mottója annak a kezdeményezésnek, amely két évvel ezelőtt indult Magyarországon. A „Smink & Drive” (Sminkelj és vezess) névre keresztelt program célja a magabiztosság elősegítése a női autóvezetőknél.

Az autóvezetés oktatásának tematikáját férfiak alakították ki, ezért okozhat a nőknek több nehézséget a vezetés elsajátítása. Az angol Autóklub felmérése kimutatta, hogy a nőknek a férfiakhoz képest átlagosan 15 és fél órával többre van szükségük a jogosítvány megszerzéséhez.

A Smink & Drive kigondolói 2004-ben arra voltak kíváncsiak, hogy Magyarországon a friss jogosítvánnyal rendelkező hölgyek mi alapján választottak iskolát, milyen problémáik voltak, mit változtatnának az oktatásban. A kapott válaszok alapján dolgozták ki a nőket megcélzó oktatási programjukat.

A két nem képviselői gyakran elbeszélnek egymás mellett. Az oktatás célja viszont a siker. A siker eléréséhez elkerülhetetlen egymás megértése. A Smink & Drive módszer keretében az oktatók elméleti és gyakorlati tréningen vesznek részt, ahol megtanulják, hogy a nők hozzájuk képest máshogy gondolkoznak. Tanulnak a pszichológiai és az agyban lévő biológiai különbségekről, problémamegoldásról, konfliktuskezelésről.

2004 óta az ország egyre több megyéjében folyik ilyen oktatás. A Smink & Drive vezetői már tárgyalnak baranyai iskolákkal és szeretnék, ha ősztől itt is bevezethetnék. Pécsett három, a megyében további két-három vállalkozással szeretnének megegyezni.

Pécsett a legtöbb cég még nem hallott erről a kezdeményezésről, de Bódis József, az egyik pécsi autósiskola vezetője elmondta, hogy ők tárgyalnak erről. Szerinte Pécsett akkor érné meg ezzel foglalkozni, ha valaki kizárólagos jogot kaphatna. Elmondta, amennyiben meg lehet oldani, hogy ne legyen érezhető túlzott megkülön-böztetés, akkor ők szívesen vállalják ezt a fajta oktatást.