Az ünnepségen mindkét fél jeles képviselői részt vettek: a Škoda Auto igazgató tanácsának elnöke, Detlef Wittig, a felügyelő bizottság elnöke, Vratislav Kulhánek, valamint Mladá Boleslav főpolgármestere, Svatopluk Kvaizar, akik egy közös gongütéssel a városrész egy új korszakát is megnyitották. A városrész ezzel visszatér ősi feladatához és funkciójához, hiszen „Karmel” már a 15. és 16. században is a bölcsesség és a tanítás bölcsőjének számított, így volt ez a szerzetesi közösségek korában, vagy később a piarista, majd a minorita rendek idején. A jelenlegi elhanyagolt épületet a régió egyik legmodernebb oktatási központjává szeretnék átalakítani.

A konviktus épületében kap helyet a „Jiři von Poděbrady” közép-csehországi főiskola egyik kihelyezett intézménye; valamint a Műszaki Egyetem központja, melynek olyan tantermei és laborjai is lesznek, ahol a Škoda Auto dolgozói, a főiskola pedagógusai és a hallgatók közösen dolgozhatnak majd különböző kutatási- és fejlesztési projekteken. Itt alakítják ki a Škoda Auto Főiskolát is. A felújított kolostor épületben a könyvtár, a médiaterem és a tantermek elhelyezésével, valamint a templom társadalmi eseményekre történő használatával természetes kapcsolat jön létre a város nyilvános élete és a térség hallgatói miliője között. A létesítmény egyúttal a Škoda dolgozók továbbképzésére is rendelkezésre áll.

Ahogy a Skoda Auto igazgató tanácsának elnöke, Detlef Wittig elmondta, a képzési központ megépítésével a Škoda szeretné tovább erősíteni kompetenciáját és a cég rendelkezésére álló legnagyobb érték – a munkatársaik lehetőségeit bővíteni. A centrum ugyanakkor új ötletek melegágyaként, az innováció és a progresszív fejlődés motorjaként is szolgál majd, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy meg tudják állni helyüket az autóipar egyre erősödő versenyében. Mladá Boleslav főpolgármestere, Svatopluk Kvaizar méltányolta az autógyár hosszú távú hozzájárulását a város fejlődéséhez és az „Oktatási központ” projekt példáján keresztül rámutatott a kitűnő együttműködésre, amely minden bizonnyal hozzá segíti Mladá Boleslav városát ahhoz, hogy a kultúra és az oktatás központjává, a régió akadémiai közösségének vezetőjévé váljon.

A „Na Karmeli” oktatási központ területe több, mint 1,7 hektárt foglal magába és számítások szerint körülbelül 1000 embernek jut itt hely. A város és a Škoda által tervezett beruházás közel 16 millió euróra rúg.