A tavalyi év végére kiépült a VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózatnak a telepített hálózata, azonban egészen mostanáig csak próbaüzemben használták ezeket, azaz rögzítették a szabálysértéseket, de azokat nem büntették. Április 5-től azonban már élesben megy a közlekedők ellenőrzése, úgyhogy csak azt tudjuk tanácsolni, amit már a jogosítvány megszerzésekor sulykoltak: tessék szabályosan közlekedni!

Ezt már azért is érdemes szem előtt tartani, mert most csak az országban 130 helyen telepített, összesen 365 forgalmi sávot figyelő kamerák üzemét élesítették, a 160 darab autóba telepített kamera már élesben vadászik a szabálysértőkre. Az egyszerű sebességmérőhöz képest az új kamerák a központi nyilvántartáshoz is csatlakoznak, így a rendszám leolvasását követően rögtön azt is jelezni tudják, ha nincs érvényes műszaki vizsgája vagy épp biztosítása az autónak.

Mivel alapvetően csak a magyarországi autókat tudja automatikusan ellenőrizni a rendszer, a rendőrség az új kamerákhoz rögtön 26 új Skoda Octavia elfogóautót is kapott, amelyekkel a külföldi rendszámú szabálysértők esetén tudják majd megállapítani a sofőr személyét. A fejlesztésre azért volt szükség, mert az utóbbi időben megtorpant a baleseti statisztika javulása, márpedig a statisztikák szerint még mindig 93 százalékban arra vezethető vissza a balesetek oka, hogy a járművezető megszegte a KRESZ-t, ezen belül a gyorshajtás (30 %), az elsőbbségi jog (25 %) és a kanyarodás (17 %) szabályainak megsértése dobogós.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Végezetül pedig itt vannak azok a megyei térképek, amelyeken az egyes telepített kamerák helyszínét jelölte be a rendőrség:

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!