Fotó: Kovács Péter

A gyorsforgalmi út közvetlen kapcsolatot jelent Debrecen és Nagyvárad között.
– Ez az új összeköttetés egy siker, mégpedig közös siker. És jó alap arra, hogy bizalmat, és tiszteletet építsünk. Erre a bizalomra és kölcsönös tiszteletre alapozva még a nehéz kérdések is megoldhatók, a viták pedig lezárhatók lesznek. Hiszem azt, hogy sikerülni fog Magyarország és Románia viszonylatában is. Erre a közös munkára mi a jövőben is készen állunk – fogalmazott Szijjártó Péter Külgazdasági és külügyminiszter az M4 autópálya Berettyóújfalu és Nagykereki országhatár közötti 26,5 kilométeres szakaszának az államhatáron megtartott átadó ünnepségén pénteken. Az eseményen jelenlévő Bogdan Lucian Aurescu román külügy-, és Lucian Nicolae Bode közlekedésért, infrastruktúráért és kommunikációért felelős miniszter magyar kollégájával együtt jelentette be: 2024-ben átadják a Csenger-Szatmárnémeti gyorsforgalmi utat.

Besegít Nagylaknak, könnyíti az ingázást
Magyarország és Románia kapcsolatát számos területen erősíti a pénteken átadott M4 sztrádaszakasz.
– Itt rámennek a sztrádára, majd körülbelül 27 kilométer megtétele után elérik az ünnepség helyszínét – igazított útba bennünket is az M4 új, immár az országhatáron átvezető szakaszának berettyóújfalui felhajtójánál a fogalmat irányító rendőr.

Mezőgazdasági területek, fasorok, erdők és egy pihenő mellett, majd a Berettyó- és a Kis-Körös hídján át 13 perc elteltével elértük a sztrádaszakasz átadásának helyszínét, az országhatárt. Mindkét országból polgármesterek, köztük Papp László, Debrecen első embere, országgyűlési képviselők, gazdasági szakemberek gyülekeztek. Kisvártatva a biztonságiak diszkréten kérték, hagyjuk szabadon a szélső sávot, érkeznek a miniszterek. Valóban begördültek a nagyvérű járművek, viszont Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Román kollégájával, Bogdan Lucian Aurescu-val, valamint Lucian Nicolae Bode közlekedésért, infrastruktúráért és kommunikációért felelős miniszterrel gyalog érkezett a parkolók felől az átadásra.

Áthaladhatnak Magyarországon
Lucian Nicolae Bode a két ország elmúlt évek egyik legfontosabb projektjének nevezte a határon áthaladó sztráda és a határátkelő megépítését. Hangsúlyozta, a román fél határidőre elkészítette a ráeső szakaszt, ami része az épülő erdélyi autópályának.
„Magyarországnak és Romániának konstruktív az együttműködése a jelenlegi vírusveszélyes helyzetben is.”
Biztosítjuk a személyek és az áruk mobilitását. A román állampolgárok a mostani helyzetben is áthaladhatnak Magyarországon, illetve a dolgozni járók is eljuthatnak munkahelyükre – ezt már Bogdan Lucian Aurescu mondta ünnepi beszédében, kiegészítve, hogy a jövőbeni együttműködés részleteiről tárgyaltak magyar kollégájukkal az átadást megelőzően.

Több határátkelő kell
Szíjjártó Péter elmondta: a szomszédokkal való együttműködés nagyrészt múlik azon, hogy milyen összeköttetéseink vannak velük. Ebben van Közép-Európa egyik legnagyobb versenyhátránya Nyugat-Európával szemben, mert amíg nyugaton 2,5-3 kilométerenként van határátkelési lehetőségek, addig Közép-Európában az átlagos távolság 35-40 kilométer. Ezért Magyarországnak fontos nemzetstratégiai és gazdasági érdeke, hogy minél több fizikai összeköttetése legyen a szomszédokkal.
– Hazánknak az az érdeke, hogy minél jobban és minél sűrűbben legyünk összekötve Romániával. Ez jó a gazdasági együttműködésnek, jó a kereskedelemnek és jó a határ mentén élő közösségeknek is – világított rá Szijjártó Péter. – Nonszensz, hogy mindössze a második autópálya átkelőt adjuk át Románia felé, miközben keleti szomszédunk a kilencedik legfontosabb partnerünk, a negyedik legfontosabb exportpiacunk, valamint a magyar tőkekihelyezésnek nyolcadik legfontosabb célországa. Ma az M4 átadásával ebben a tekintetben egy nagy előrelépést tudunk tenni.
„Ez az autópálya segítséget jelent majd a nagylaki kamiontorlódások enyhítésében, valamint az ingázóknak is.”
Ez a tizenkettedik átkelőhely a két ország határán. Folytatjuk a munkát, abban maradtunk a miniszterkollégákkal, hogy négy év múlva Csengernél Szatmárnémeti irányában megépítjük a következő autópálya csatlakozást, és 2024-ben átadjuk.