A karácsonyi vásárlási lázban hajlamosak vagyunk nagyvonalúbbnak lenni, és megfeledkezni arról, hogy a nagyobb értékű ajándékok jelentősen megterhelhetik a családi költségvetést. Ezért még a bevásárlótúra előtt érdemes kifejezetten karácsonyi költségvetést készíteni. Az egyik oszlopba írjuk fel, mennyi pénzt tudunk a karácsonyi többletkiadásokra, így az ajándékokra, továbbá az érkező vendégek kényeztetésére fordítani. Ennek segítségével jobban fel tudjuk mérni, hogy hiányzik-e pénz, és ha igen, mennyi. Ha esetleg úgy döntünk, hogy az ajándékozás egy részét hitel felvételével tudjuk csak finanszírozni, akkor különösen körültekintő módon kell eljárnunk.

Aki hitelt igényel, annak azt is meg kell fizetnie, hogy nem a saját pénzét használja, vagyis a kölcsön után hitelkamatot, illetve további költségeket is fizet.  A bankhitelek tehát arra valók, hogy kellő körültekintéssel előre hozhassunk bizonyos fizetéseket, vásárlásokat. A karácsony lázában se felejtsük el azonban, hogy hitelfelvételkor jövőbeni bevételeink egy részéről előre lemondunk, mivel azt a törlesztések kifizetésére kell majd fordítani. Mérlegeljük, hogy a család költségvetésébe biztonságosan belefér-e majd a havi törlesztőrészletek kifizetése.

Nagyon fontos, hogy ne centizzünk, azaz ne örüljünk előre, hogy: „Jaj, de jó, pont kijövünk még így is a fizetésekből!” Legyen tartalékunk, hiszen váratlan kiadások mindig előfordulhatnak.

A törlesztés közös érdek

Előfordulhatnak olyan váratlan események, amelyek miatt valaki képtelen törleszteni felvett hitelét. Ilyen esetekben a legfontosabb szabály: haladéktalanul vegyük fel a kölcsönt nyújtó pénzintézettel a kapcsolatot!
– Az azonnali kapcsolatfelvétel nagyon fontos, hiszen nemcsak az adósnak, de a pénzintézetnek is az az érdeke, hogy tartozásunkat rendezni tudjuk. Ha időben értesítjük bankunkat a problémánkról, közösen megtalálhatjuk azt a megoldást, amely az adott helyzetben segíthet tartozásunk visszafizetésében. Ilyen lehetőség lehet a futamidő meghosszabbításával a havi törlesztőrészletek csökkentése, vagy meglévő hitelünk kiváltása adósságrendező kölcsönnel. Megelőzésképpen hasznos lehet hitelfedezeti biztosítást választani a hitel mellé, amely a nem várt eseményekre nyújthat teljesítési garanciát – mondta el Szegedi Tímea, a Budapest Bank áruhitel termékmenedzsere.