A kecskeméti rendőrök a gyalogátkelőhelyeken visszatérő ellenőrzéseket tartanak a reggeli és délutáni csúcsforgalomban. Mint megtudtuk, a rendőrség így kíván reagálni a tavaly év végi számos kecskeméti gyalogosgázolásra, melyek nagy része éppen az átkelőknél történt. A Kecskeméti Rendőrkapitányság öt évre visszamenőleg áttekintette a statisztikákat, melyik gyalogosátkelőknél történt a legtöbb baleset, és most ezekre igyekeznek koncentrálni, főként a reggeli csúcsforgalom idején. Mint megtudtuk, évente átlagosan 15-20 személyi sérüléses baleset történik a zebráknál.

Fotók: Bús Csaba

A legveszélyesebb az Akadémia körúton a Világ utcai kereszteződés melletti átkelő, ahol 2013-2017 között 8 járókelőt ütöttek el. Szintén az átlagosnál nagyobb kockázatnak teszi ki testi épségét az a gyalogos, aki a Szolnoki úton, az aluljáró Hunyadiváros felőli oldalán akar átmenni az itteni két zebra valamelyikén (pedig a konzervgyárhoz közelebbinél sárgán villog a lámpa).

A rendőrök eddig csupán felhívták a járművezetők figyelmét a szabálysértésekre és nem egyből bírságoltak. A türelmi idő lejárt, a kirívó esetekben mostantól szigorúbban lépnek fel. Ha a vezető nem adja meg a gyalogosnak az elsőbbséget az átkelőhelyen, akkor a rendőr nem mérlegelhet, a bírság 15 ezer forintos összegét jogszabály írja elő és hat előéleti ponttal is jár a szabálysértés. A rendőri kapacitás természetesen véges, nem tudnak minden zebránál ott lenni, a legkritikusabb öt-hatra van ember. Legtöbbször az Akadémia körúton, a Nyíri úton, a Március 15. utcán, valamint az iskolák környezetében állnak az átkelőknél.