Az alkohol szintet jelző szonda 338 esetben színeződött el a hétvégi közúti ellenőrzések során, 125 alkalommal személyautó vezetőknél, 198 alkalommal pedig kerékpárosnál. Ez sajnos azt igazolja, hogy még mindig sokan felelőtlenek a közúti közlekedésben, és ezzel nem csak saját maguk, hanem környezetük épségét is súlyosan veszélyeztetik.

A Groupama Garancia Biztosító számára a prevenció kiemelt értéket képvisel, ezért is döntött úgy 2011-ben, hogy névadó szponzora lesz a balesetmentes közlekedésre felkészítő Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrumnak, ahol a sofőrök kiváló körülmények között és biztonságuk veszélyeztetése nélkül tudnak felkészülni a különböző váratlan közlekedési veszélyhelyzetekre. A balesetmentes közlekedésre való felhívás az ünnepek alatt kiemelt jelentőségű, ezért Húsvétot megelőzően egy érdekes kísérletet végeztek a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrumban, hogy megmutassák, milyen veszélyeket rejt az ittas vezetés.

Kísérlet a „részeg-szemüveggel”

A kísérletben a Groupama Garancia Biztosító által szponzorált Fradi futballcsapatának csatára, Oláh Lóránt vett részt. A Ferencvárosi Torna Club futballistája tapasztalt sofőr és a biztonságos vezetés híve, aki a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrumában végzett kísérlet alkalmával kipróbálta a Tanpálya által biztosított foncsorozott szemüveget, mely segítségével megtapasztalhatta, mennyire is befolyásolja a sofőr vezetését és ítélőképességét a négy különböző alkoholszintet illusztráló különleges eszköz. A futballista tapasztalatairól bővebben az alábbi linken megtekinthető rövid filmben hallhat:

„A négy szemüveg négy különböző részegségi fokot szimulál. A kísérlet során egyértelműen bebizonyosodott, hogy a sofőr vezetésére milyen komoly hatással van a szimulált részegségi állapot. Lóránt a szemüveg nélkül hibátlanul teljesítette a szlalom pályát, míg a „részeg-szemüveggel” hiába gondolta úgy, hogy kikerülte az útjában álló bójákat, érzéke láthatóan megcsalta, ugyanis a legjobb köre során is hat bójából háromnak nekiment – mondta Palágyi István a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum megbízásos instruktora, az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztály főtanácsosa. A kísérlet jól bizonyítja, hogy mind a sofőrök, mind pedig a biciklisek részéről mekkora felelőtlenség, ha alkoholos befolyásoltság alatt részt vesznek a közúti közlekedésben, hiszen súlyos veszélybe sodorhatják a szabályokat betartó, jóhiszeműen közlekedő utasokat, gyalogosokat, amire a Húsvét sem lehet mentség.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!