Az ötvenes éveiben járó egri Tóth Péter szerint az infláció, a megnövekedett rezsiköltségek miatt az embernek nagyon meg kell gondolnia, hová viszi javíttatni az autóját. Ő a sufniszervizeket soha sem szerette, mert nem tartja őket megbízhatónak és lehúzósok is. A vármegyeszékhelyen dolgozó néhány komolyabb műhelyben viszont korábban is magasak voltak az óradíjak. Ezt most a rezsiköltségek megugrása miatt még meg is kellett fejelniük.
– Azt az elvet vallom, hogy az, aki kocsit tart, ne csak a várható üzemanyag költségekkel kalkuláljon, amikor megveszi álmai autóját. Azt kellő időben szervizelni, s ha szükséges javíttatni kell. Fontosabb a biztos szakmai bázis, mint az ár, ezért magam rendszeresen a jól bevált műhelybe viszem a lassan 11 éves Fordomat – mondta Péter.

Portálunk több szerelőműhelyben is érdeklődött, mennyire okozott számukra nehézséget az energiaárak megugrása. Nevük közlése nélkül voltak hajlandók nyilatkozni legtöbben. Az elmondottak lényege, hogy nem csak az energiaárak megugrása okoz drágulást a javításban, de az alkatrészek ára is igen hektikusan változott. Mi több, a korábbiakhoz képest több alkatrész is nehezen volt elérhető. Nem sok jót jelent egy szétszedett, emelőn lévő kocsi esetén azzal szembesülni, hogy egy-két napot várni kell az alkatrészre.

Kiss Attila, az egri Agria Merci Kft. tulajdonos vezetője portálunknak azt mondta: sajnos az energiaárak megugrásából fakadó probléma őket is eléggé érintette, több lépcsőben is. Emelni kellett például az óradíjakon. Nem jelentősen persze, mert azért nem akarják az ügyfeleket elveszíteni.
– Pár dolgot változtattunk a rezsi költségek takarékossá tétele érdekében. Reményeink szerint az áramszámlánkon bizonyosan meglátszik majd, hogy kis beruházással ledes világításra állunk át folyamatosan, mert egyszerre sokba került volna – mondta a javítóműhely vezetője.
Attila elmondása szerint a fűtés átvariálása gázfűtésről vegyes tüzelésre is egy költséges beruházás volt, de remélhetőleg ezzel a felére le tudták csökkenteni a gázszámlát. Hozzátette: persze jobban odafigyelnek arra is, hogy villany csak ott világítson, ahol kell. Ahol nincs senki ott szigorúan lekapcsolják.
– A takarékoskodás a fő szempont manapság. Ez a legfontosabb változás, ami valahol jó is, de elég költséges az átállás – mondta.