Március 19-től az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. (KAV) visszavonásig felfüggesztette a járművezetők és a közlekedési szakemberek vizsgáit, az alkalmassági vizsgálatokat és az utánképzéseket is. A rendelet a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében született meg.
A felfüggesztés természetesen megyénket is érinti. Az autósiskolákban a tantermi képzés teljesen leállt, és már nem igazán lehet látni tanulóvezetőket az utakon.
– A gyakorlati oktatást nem tiltották meg, nálunk viszont az is szünetel, elsősorban a fertőzésveszély miatt – mondta hírportálunknak Barabás László, a szolnoki Favorit Autósiskola ügyvezetője. – Elég közel ülünk ugyanis egymáshoz a tanulókkal az autóban, az egy méter sincs meg közöttünk. Másrészt nincs értelme a gyakorlati óráknak így, hogy nem lehet vizsgázni. Ha most levezeti a tanuló a kötelezően előírt óraszámot, akkor a vizsga előtt lesz egy hosszabb kihagyás, pedig ott nagyobb szükség lenne a gyakorlásra.
– Egyébként normál esetben is előfordul, hogy kihagynak heteket a tanulók, például anyagi vagy egészségügyi okok miatt. Persze ez most sajnos nem hetekig fog tartani, de szerencsére a legtöbben megértőek.

A szolnoki Sprint Autósiskolánál néhány oktató még tart szinten tartó vezetéseket – számolt be Vadas Attila (szemben)
Fotó: Mészáros János

Kiss Károly, a szolnoki Index Autósiskola vezetője szerint sincs értelme oktatni, ha nem tudnak vizsgáztatni. A tanulói igények azonban változóak, nyilván ők szeretnének minél hamarabb vezetői engedélyhez jutni.
– Azok a tanulóink, akik nagyon kezdő szinten álltak, ragaszkodtak ahhoz, hogy néhány órát levezessenek, hogy az alapokon túl legyenek. Napokon belül azonban mindenki meg fog állni. Nem mehet a végtelenségig a szinten tartás, hiszen az órákat ki kell fizetni. Nem szeretnénk senkire sem plusz költségeket róni a jelenlegi helyzet miatt – fejtette ki Kiss Károly.
– Jó néhány tanulónak már ki volt tűzve a vizsgaidőpontja. Gondolom, ha újraindul, ők lesznek az elsők, akik újabb időpontot kapnak. Ez egyfajta torlódást fog majd jelenteni. Jelenleg azonban létezik egy olyan tervezet, hogy ha újraindul a vizsgáztatás, hosszabbított munkaidőben fognak dolgozni, és akár hétvégi vizsgákat is tartanak annak érdekében, hogy mielőbb pótolni tudják az elmaradásokat.

Az Index Autósiskolában a motorosképzés is gondot jelent most, hiszen elég sokan levizsgáztak elméletből az őszi és téli hónapokban. Ők szeretnék elkezdeni a gyakorlatot, főleg, hogy a motorozás idényjellegű.
– Márciusban lehetett volna elkezdeni a képzést, de ez most kútba esett. Naponta telefonálnak, de van, hogy naponta többen is, hogy mi lesz a motorozással. Sajnos el sem indítjuk őket, amíg a vizsgaidőpontokról nem tudunk konkrétumot, hiszen nincs értelme – tette hozzá Kiss Károly.

Nagy a felelőssége oktatónak és tanulónak egyaránt. Képünkön Vadas Attila oktató.
Fotós: Csabai István

A szolnoki Sprint Autósiskolánál néhány oktató még tart szinten tartó vezetéseket heti egy vagy két alkalommal, hogy ne felejtsék el a diákok, amit eddig tanultak. Mint azonban azt Vadas Attila iskolavezetőtől megtudtuk, ezt csak addig lehet megtenni, amíg el nem érik a 15–20 órát. A többit meg kell hagyni a vizsga előtti időszakra.
– Annak, aki most keres meg minket, azt tanácsolom, hogy online kezdjék el tanulni az elméletet. Ehhez már ki sem kell mozdulniuk a lakásból, hiszen otthonról is lehet jelentkezni, a képzés díját pedig át is utalhatják – magyarázta Vadas Attila. – Ha akkor kezdik el, amikor már újraindul az élet, biztos, hogy sokat kell majd várniuk a vizsgákra. A tanulók egyébként megértőek, de nekik is egy kicsivel több költséget fog ez jelenteni a szinten tartó vezetések miatt.
– Január óta tanulok vezetni, már egészen jól haladok. Pontosabban haladtam, mert a vírus miatt kialakult helyzetben ez a folyamat is szünetel – panaszolta a szolnoki Szabó Laura. – Kissé aggódom, hogy a nagy kihagyás után milyen lesz ismét a volán mögé ülni, hiszen a gyakorlat teszi a mestert. A közeljövőben már kilátásban volt a vizsga is, de ez az egész most bizonytalan ideig elhúzódik. Csalódott vagyok egy kicsit, de az egészség mindennél fontosabb.

Katás adózás: a gépjárműoktatóknak nem jár mentesség
A vizsgák leállítása az autósiskolák oktatóira is jelentős hatással van, hiszen a többségük katás adózó. A koronavírus miatt kialakult helyzetre tekintettel számos katás vállalkozó kapott adómentességet, mint például a taxisok. Az autósiskolák azonban értetlenül állnak az előtt, hogy őket miért hagyták ki ebből.
– Azoknak, akik már nem oktatnak, semmilyen bevételük nincs, így komoly gondot okoz számukra, hogy miből fizetik ki a katát – világított rá Barabás László.
– Nagyon jónak tartom a kormány ezen lépését, bár az állami segítség az oktatóknak is jól jött volna – fűzte hozzá Vadas Attila. – Ők ugyanis nem megrendelésből élnek, hanem állami hivatalhoz kötött tevékenységet végeznek, így ha az bezár, mint ahogy most is történt, nekik is le kell állniuk. Néhányan azért kénytelenek szinten tartó vezetést tartani, hogy ki tudják fizetni a katát, ami ötvenezer forint havonta.