Aki nem tesz eleget az előírásnak, minimum 14, maximum 2180 eurós bírsággal sújtható. A májustól hatályos, de csak mostantól szankcionált osztrák törvény szerint csak az EN 471-es szabványnak megfelelő termékeket fogadják el a rendőrök sárga, piros és narancs színben (ha a ruhadarab címkéjén ez a megjelölés szerepel, akkor megfelel az előírásnak).

Az Európai Unió több országában – Ausztrián kívül Olasz-, Spanyolországban és Portugáliában is – kötelező a mellény használata, és minimum 33, maximum 600 euróba kerülhet, ha valaki az ellenőrzésnél nem tudja felmutatni. A közösségi hivatkozási alap minden esetben a 89/686/EEC-direktíva. Portugáliában 2005. július 23-ától lépett életbe a rendszer. Ezeken kívül a hírek szerint Finn- és Németországban folyamatban van a bevezetés.

Magyarország esetében a Közlekedési Főfelügyelettől annyit tudtunk meg, hogy egyelőre nincs olyan jogszabály, amely előírná a mellény kötelező használatát. Az Országos Baleset-megelőzési Bizottság és az Allianz Hungária tavalyi kampányában mintegy harmincezer mellényt osztottak szét a szabályosan közlekedőknek a rendőrök. Aki akkor nem kapott, az jó, ha tudja, hogy egy mellény ára ma Magyarországon általában 700 és 2000 forint között mozog. Ezzel együtt ma már elmondható, hogy az Európai Unió mind több országában – a motorokat kivéve – a gépjárművek előírásos tartozéka a fényvisszaverő biztonsági mellény, más néven a láthatóságot biztosító mellény.

A zsebkendő nagyságúra összehajtható mellényt az utastérben kell tárolni. Ráadásul a jogszabály készítői Olasz-, Spanyolországban és Portugáliában előírták azt is, hogy nemcsak a gépjármű vezetőjének, hanem az autóból kiszálló utasainak is biztosítani kell a mellény használatát az autópályákon és a fontosabb főutakon.