Vagyis aki nem akarja, hogy az állami, illetve az önkormányzati adóhatóság bankszámlájáról azonnal leemelje a parkolási pótdíjat vagy esetleg ingatlanát, ingóságát lefoglalja, érdemes befizetnie a díjat. Az adóhatóságnak ugyanis kezdeményezni kell a végrehajtási eljárást, ha a parkolási társulásoktól bírósági döntéssel alátámasztott megkeresés érkezik hozzájuk.

Ez 2001 januárja óta így van, de eddig kevés megkeresés érkezett az APEH-hoz. A Legfelsőbb Bíróság pénteken nyilvánosságra hozott jogegységi határozata értelmében az önkormányzat által alapított intézmény, illetve gazdasági társaság az önkormányzati rendeleten alapuló parkolási díj (pótdíj) iránti követelését bírósági úton érvényesítheti. Ha az érintett nem teljesíti a fizetési kötelezettségét, a tartozást adók módjára kell behajtani.

A Magyar Autóklub szerint a Legfelsőbb Bíróságnak a parkolási ügyben hozott jogegységi határozata nem vonatkozik a Centrum Parkoló Rendszer Kft.-re, amelynek a legtöbben tartoznak. Véleményük szerint a jogegységi döntés csak az önkormányzati alapítású társaságokat érinti, s nem vonatkozik a nem önkormányzati alapítású, de az önkormányzati felhatalmazással díjat beszedő parkolási cégekre. Legfelsőbb bírósági forrásból úgy tudjuk, mivel az önkormányzat a polgári jog alapján átruházhatja a társaságokra jogosultságát, így értelemszerűen kiterjedhet azokra is, így a Centrum Parkoló Rendszer Kft.-re is.