Manapság az új autók tervezése során az autógyárak úgy készítik az autókat, hogy a leginkább sérülésnek kitett alkatrészeket pár kézmozdulattal lehet cserélni – emlékezzünk csak, hogy Hollandiában például a kézzel kipattintható Porsche xenonfényszórókat viszik előszeretettel a marihuána-termesztők.

Szóval az árkalkulációk során a biztosítók előnyben részesítik azokat az autókat, amelyek kevés élő munkával, tehát olcsón javíthatóak, a szervizekben gyorsan szét lehet kapni a modern autókat, majd a már részben készre szerelt alkatrészeket gyorsan a helyükre lehet csavarozni, vagy szegecselni – a lényeg, hogy oldható kötés legyen.

Ezt használták ki most Angliában a tolvajok, akik egy, vasútállomáson leállított Opel (Vauxhall) Corsát szabadítottak meg elejétől. Betörték az utasoldali (és kerítés felőli) ablakot, ez után már ki tudták nyitni a motorháztetőt, és ezt követően már gyorsan ment minden. A csavarokat oldották, a fölös kábeleket egyszerűen elvágták – valószínűleg alig egy óra alatt már végeztek is a munkával. A tulajdonos reggel 8:30-kor állította le az autót, és 4:30-kor tért vissza, így semmi biztosat nem tudni a részletekről. A rendőrség egyelőre szemtanúkat keres, mert nap közben semmiféle bejelentést nem kaptak az esetről. Az elkövetők valószínűleg megrendelésre dolgoztak, egy karambolos sérülés – valószínűleg nem bejelentett – nyomát fogják palástolni az ellopott alkatrészekkel.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!