Sokáig az északi pilóták voltak a Finn Rali koronázatlan királyai, de jött Sebastien Loeb és trónfosztást végzett kétszer is egymás után. Miután azonban Loeb átigazolt a WTCC-be, honfitársa, Sebastien Ogier kaparintotta meg a hőn áhított győztes trófeát a Finn Ralin. 2014-ben a finnek visszavágtak Jari-Matti Latvala személyében, aki pályafutása első hazai győzelmét gyűjthette be. Tavaly a VW-s pilóták taroltak, Latvala mögött ugyanis csapattársa, Ogier ért célba. Bár sokan fenik a fogukat a Finn győztes trófeára, erős teljesítmény várható a német gárdától.

A lengyel verseny július elején nem okozott meglepetést. Sebastien Ogier-nak és autójának nagyon feküdt a kelet-európai pálya. Mikkelsen pedig szerződéshosszabbítását köszönte meg második helyével. Ott Tanak neve azonban váratlan volt a dobogón. Az észt pilótának nem volt könnyű dolga, de megvívott Latvalával a bronzérmes helyért és ő került ki győztesen. Az M-Sport pilótájával nagyon elégedett volt a csapatvezető Malcolm Wilson. „A Finn Ralira az útmutatásom ugyanaz lesz: figyeljen a ralin magára és próbáljon meg a Volkswagenek közelébe kerülni.”

Ez az a rali, ahol az autók állandóan a levegőben vannak, s ez nagy látványosságot ígér a nézőknek. Az Ouninpohja szakasz mind közül a legismertebb. Ez a gyorsasági szakasz a szezon egyik leggyorsabbja. Sebastien Ogier is a kedvencei között tudja. „Ha megkérnének arra, hogy állítsam össze a világbajnokság legjobb gyorsasági szakaszainak listáját, az Ouninpohja biztosan szerepelne rajta. Két évvel ezelőtt a teljes hosszán végighajtottunk, és rekordidőt értem el. Idén is az élen akarok állni.” – szögezte le a címvédő világbajnok. A francia azonban tisztában van azzal, hogy ki az úr Finnországban. „A finnek általában erősek hazai versenyükön. Azt gondolom, hogy a csapattársam, Jari-Matti Latvala különösen nagy kihívást fog jelenteni idén. Ő az, akit le kell majd győznie mindenkinek”

A rali

A hétvégén megrendezésre kerülő verseny a szezon „legőrültebb” ralija címet is kivívta magának azzal, hogy – a nézők és fotósok nem kis örömére – a pilóták majdnem többet tartózkodnak a levegőben, mint az úton, s ha már ott vannak, akkor több mint 200 km/órás sebességgel hajtanak. A ralinak otthont adó egyetemi város, Jyvaskyla körüli gyorsasági szakaszok a világbajnokság leggyorsabbjai. A 2005-ös Finn Ralin őrült mód hajtott a mezőny, az átlagsebesség 122,86 km/óra (!) volt. A főhadiszállás Jyvaskylában lesz, ahogy az első rali idején, 1951-ben is. A Paviljonki szervizpark a központban nagy tömegeket vonz majd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A rali nagyrészt a megszokott útvonalán halad, egyedül a csütörtöki rövid és kemény szakaszt cserélték le a Jyvaskylában rendezett éjszakai Harju utcai gyorsasági szakasszal. A pénteki nap lesz a rali leghosszabbja, amikor is a mezőny dél-nyugat felé veszi az irányt Jamsa felé. A nap majd fele gyorsasági szakaszokból fog állni szervizelés nélkül. Itt nem lehet hibázni. Ráadásul ekkor kétszer is áthajt a mezőny az Ouninpohja szakasz teljes, 34 km-es hosszán! A pénteki nap kihagyhatatlan élményt nyújt majd a nézőknek és hatalmas kihívást a résztvevőknek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Idén is versenyeznek vasárnap a Finn Ralin. Az utolsó rövid napon a Myhinpää szakasz kétszeri megtételével zárul a verseny. A második lesz a Power Stage is egyben. A skandináv rali három napon át tart, s a 20 gyorsasági szakasz 319,38 km-t tesz majd ki. A verseny teljes távja: 1270,83 km.

Az elmúlt évek Finn Rali győztesei:

2014 Jari-Matti Latvala (VW) 2013 S Ogier (VW) 2012 S Loeb (Citroën) 2011 S Loeb (Citroën) 2010 J-M Latvala (Ford) 2009 M Hirvonen (Ford) 2008 S Loeb (Citroën) 2007 M Grönholm (Ford) 2006 M Grönholm (Ford) 2005 M Grönholm (Peugeot) 2004 M Grönholm (Peugeot) 2003 M Märtin (Ford) 2002 M Grönholm (Peugeot) 2001 M Grönholm (Peugeot) 2000 M Grönholm (Peugeot) 1999 J Kankkunen (Subaru) 1998 T Mäkinen (Mitsubishi) 1997 T Mäkinen (Mitsubishi) 1996 T Mäkinen (Mitsubishi) 1995 T Mäkinen (Mitsubishi) 1994 T Mäkinen (Ford) 1993 J Kankkunen (Toyota) 1992 D Auriol (Lancia) 1991 J Kankkunen (Lancia)

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!