A TT clubsport quattro megalkotásával az Audi a legtisztább hagyományok szerinti versenygépként fogalmazza meg a TT Roadster személyiségét. Erős motor, a legkorszerűbb technika és számos versenysportból származó megoldás jellemzi a TT clubsport quattro modellt.

Letisztult, egyszerű  kivitel magas fokon – ez jelentette a legfőbb célt e tanulmánymodell megalkotásakor. Sem tető, sem A-oszlopok, helyettük extrém alacsony, egy Speedstert idéző, körbefutó szélvédő. A lapos, enyhén sötétített szélvédőcsík az utasteret is keretbe fogja. A panoráma-szélvédő és a vászontető fedele helyén, közvetlenül az utastér mögött kialakított két kiemelkedés a versenysportra emlékeztet. A TT Roadster borulókeretei ezúttal laposabbak és a sport-kagylóülések támlájának kontúrjait követik.

A tanulmánymodell elejét a „singleframe” hűtőrács határozza meg, alakját alumínium keresztlécek teszik hangsúlyossá. Az Audi TT clubsport quattro így még laposabbnak hat. Az Audi modellek többségétől eltérően a négy karika itt nem a hűtőrácson, hanem a motorháztetőn található. Az orr hatalmas légbeömlő nyílásai a megnövelt teljesítményű TFSI-motor levegőigényét hivatottak biztosítani. A LED nappali világítás minden napszakban optimális láthatóságról gondoskodik. A hátsó lökhárítónál a jól látható, rozsdamentes acélból készült hangtompító tűnik fel, az alatta húzódó pengeél-motívum pedig a jármű sportos karakterét hangsúlyozza. A kettős vezetésű, ovális végekkel szerelt kipufogórendszer szintén az Audi sportos szériamodelljeit – például az RS 4-est – idézi.

Az oldalsó vonalat semmi sem szakítja meg, ajtókilincseket is hiába keresünk. A TT clubsport quattro rádióhullámú távirányítással nyitható, az ajtók gombnyomásra reteszelődnek ki. Mindkét külső tükröt a lehető legkisebbre zsugorították. A 20 colos keréktárcsákra szerelt 265/30 R 20 méretű gumiabroncsok éppúgy a tanulmány határozott kiállását erősítik, mint a széria TT-modellekhez képest összesen 80 milliméterrel szélesített nyomtáv. A sárvédőket még tovább szélesítették.

Az autó az RS4 és az S8 modelleken első ízben használt Daytona-szürke gyöngyház fényezést kapta, s egész külsejét a szürke sötét árnyalatai határozzák meg. Ezekkel a fémelemek alkotnak határozott kontrasztot: a hűtőrács és az oldalsó légbeömlők egyaránt a „Fegyverszürke” acélos tónusában a TT clubsport quattro sportosan puritán karakterét emelik ki.

Különleges hatást keltenek a narancsszínű féknyergek, amelyek egyfajta vizuális kapcsolatot teremtenek a külső megjelenés és a belső tér között. A műszeregység, a kartámasz és a kagylóülések hátoldalának élénk színe sajátos stílusjegyként jelenik meg. A fekete bőrkárpitozású ülések is tartogatnak különlegességet: felületükbe lézeres eljárással különleges mintát dolgoztak, a TT-logó egyedi játékát kifejezetten a TT clubsport quattro számára tervezték.

A külső formavilág képviselte sportosság a jármű belsejében is folytatódik, ahol szintén a letisztult, puritán stílus a meghatározó. A vezető és utasa egyaránt verseny-kagylóülésekben foglalhat helyet, amelyek a három col széles, 4-pontos biztonsági övekkel extrém menethelyzetekben – például a versenypályán is – maximális tartást biztosítanak. Az Audira jellemző az alumínium bőséges alkalmazása is. Ez mindjárt a kormánykeréknél kezdetét veszi, amely alumíniumból készült, és kettős küllővel alakították ki. A hornyolt mintázatú pedálokat szintén alumíniumból marták, jobban tapadó felületeik mellett így lényegesen könnyebbek is. A TT clubsport quattro nemcsak a vezető, hanem az utas számára is kínál lábtámaszt.

Az Audi R8 új középmotoros sportkocsiból származó váltókulissza, illetve az alumínium váltókar igazi ínyencségnek számít, de a könnyűfém az ajtók belső fogantyúin és kilincsein is megjelenik. Az utastér puritán karaktere szellemében mindkettő áttört mintázatú. A küszöböket szintén áttervezték, felületüket semmilyen csík nem töri meg, hanem a jármű szélességét hangsúlyozzák. Az új belső küszöblécek, illetve az alumínium TT-logóval díszített szőnyegek szintén karakteres elemek, az ajtókárpitok körbefutó díszcsíkja ugyancsak alumínium.

Az Audi formatervezői a szórakoztatás terén is különleges ötlettel álltak elő. A három középső kerek légbefúvó nyílás helyett a műszerfal felső részén speciális mezőt alakítottak ki, amely többek között a Bang & Olufsen „BeoSound 2” MP3-lejátszójának is helyet ad. Az Audi prémiumpartnerének kerek lejátszója pontosan a kör alakú nyílásba illeszkedik, s vizuálisan és akusztikailag egyaránt kényezteti az érzékszerveket.

A kombinált műszeregység szintén alapvetően eltér a sorozatgyártású modellekétől. A meghatározó stílusjegyeket itt a függőlegesen álló mutatók és a színes grafika képviselik. Az órát és a kilométer-kijelzőt a jármű puritán stílusának alárendelve egyszerűen elhagyták.

Az Audi TT clubsport quattro versenykarakterét az alkalmazott technika is jól érzékelteti. A 2.0 TFSI motornak az Audi mérnökei még az Audi S3 260 lóerejénél is magasabb teljesítményt szántak, a közvetlen benzinbefecskendezéssel működő, feltöltött négyhengeres így a mágikus 300 lóerős határt is eléri. Az átdolgozott szívócső segítségével még e rendkívül hatékony működésű konstrukcióból (2005-ben és 2006-ban az „Év Motorja”) is magasabb teljesítményt sikerült kihozni. Nyomatéka mind a négy kerékhez eljut, ezzel a TT clubsport quattro az első új generációs, négyhengeres TT-modell, amelyben a quattro állandó összekerékhajtás dolgozik.

Ebben a teljesítménykategóriában a sebességváltó is újdonságnak számít. Az „S tronic” közvetlen kapcsolású váltómű kettős tengelykapcsolójával gyakorlatilag az erőfolyam megszakítása nélkül, így a vezető számára szinte észrevétlenül vált. Hat fokozata azonban igény szerint kézzel is kapcsolható. Az egyes váltási folyamatok mindössze a másodperc tört része alatt zajlanak le.

A motorháztető felnyitásakor igazán izgalmas látvány tárul fel. Nincsenek vezetékek, különböző segédberendezések, a motortér tökéletesen letisztult hatást kelt. A hajtóművet mindenesetre nem rejtették burkolat alá. Műszaki ínyencség a motor felett ívelő toronymerevítő, amely nemcsak a fokozott merevségről gondoskodik, hanem a hűtőfolyadék kiegyenlítő tartályát is tartalmazza. A blokkolásgátló szerkezetei az utastérbe kerültek, a légkondicionáló és az aktívszén-szűrő szintén nem a motortérben kapott helyet. Az aggregát megfelelő lélegeztetéséről versenylégszűrő gondoskodik. A kipufogót a sportos menetteljesítményekhez igazították, a különleges hangolású rendszer valódi versenyautós hangzással szolgál.

Első ízben jelenik meg a TT modellben a kerámiafék, amely minden fading-jelenségtől mentesen, számos éles manővert szolgál ki a fékhatás gyengülése nélkül. Az Audi itt is óriási tapasztalatainak előnyét használja ki, mivel a kerámiafékek többek között az RS 4, illetve az A8 és az S8 modellekhez kaphatók, és egyre növekvő népszerűségnek örvendenek a vásárlók körében.

Az Audi TT clubsport quattro igazi puritán versenygép. A sportkocsik menetteljesítményeit egyedülálló formai nyelvezetével egyesíti, miközben egyfelől vérbeli TT marad, másfelől viszont jól mutatja, mi mindent lehet kihozni egy izgalmas szériamodellből. Az Audi egy kisebb széria lehetséges gyártását is fontolgatja.