A Trafic 2001-es bemutatása óta etalonnak számít a piacon. A személyszállító kínálatot, amely eddig a “Combi” és a “Passenger” változatokból állt, most az alaptípusra épülő Trafic Generation teszi teljessé.
A Trafic Generation alkalmazkodik a különböző vásárlói igényekhez és szükségletekhez mind a kényelmét – amely a nagyterű MPV-autókéhoz fogható –, mind a variálhatóságát illetően. Mindezen tulajdonságai alapján egyaránt ajánlható sportoláshoz, kirándulásra, táborozásra és egyéb tevékenységekhez.

Eredeti Trafic-design

A Trafic Generation, a Trafic-család merészen modern designját örökölte. Lökhárítóit színre fényezik, amely szolgáltatás opcióként megrendelhető az oldalvédő panelekre, a tükörházakra és a hátsó lámpák keretére is. A személyszállító Trafic-modellekhez hasonlóan, alapfelszerelés az új “kristály” irányjelző és oldalvillogó.
Belső kialakítása szintén “személyautós”. A kétféle színben (Familial és Confort) kapható kárpit összhangban áll az ülésvázakkal és az oldalburkolatokkal. Padlója csúszásmentes és könnyen takarítható. A poggyásztartó fedele kivehető és állítható magasságú.

Jól variálható belső tér

A vezető és az első utas ülése hátrafordítható, így könnyen kialakítható egy “társalgó” vagy akár egy étkező – az újszerű csuklói révén a falról lehajtható asztal segítségével.
A harmadik sort egy innovatív, három személyes ülés alkotja. Hátradönthető támlája és lehajtható fejtámlái révén könnyen fekhellyé alakítható. Dupla párnázata bármilyen elrendezésben komfortossá teszi.
A hátsó ülések négy sínen elcsúsztathatók, a személyek számának, illetve a poggyász mennyiségének megfelelően. Mivel a sínek egymással párhuzamosan, azonos távolságra helyezkednek el, az ülések többféleképpen rendezhetők el. Optimális elrendezésben hét fő és a hozzájuk tartozó poggyászok számára biztosítottak helyet a Trafic Generation fedélzetén.

Praktikus tárolóhelyek

A Trafic-család többi tagjához hasonlóan a Trafic Generation is igazolja a Renault szakértelmét az utazási kényelem megteremtésében. Tárolókat alakítottak ki például az ajtókban, a kihajtható asztal mögött, az üléstámlákban – térképzsebek, illetve a második üléssor előtt pohártartós asztalkák – és a hátsó ülések között, ahol síléc-alagút is van. A hátsó ülés alatt egy 45 literes szekrény található, ahol elfér a poggyász, néhány pléd és kispárna is.
A megvilágított és hűtött kesztyűtartóba két darab másfél literes palack helyezhető el. A felsoroltakon kívül szemüvegtartó, több pohártartó, kivehető hamutartó és néhány rekesz is felfedezhető a belső térben.
A csomagtér oldala is rejt néhány tárolóhelyet. A poggyászt gyűrűkhöz lehet lekötni, illetve opcionális elválasztó hálóval lehet stabilitását biztosítani. Hátul összesen tíz tárolóhely található.

Személyautóhoz illő komfort és felszereltség

A Trafic Passengerhez hasonlóan a Trafic Generation gondosan tervezett utastere is ötvözi a célszerűséget a tágassággal. A kormánykerék távolsága állítható, a kezelőszervek jól kézre esnek. Mivel a váltókart a műszerfalra tették, könnyű hátrajutni az első ülések között. Valamennyi ülésen és a leghátsó padon kartámlák fokozzák a kényelmet. A gerinctámaszos első ülések magassága állítható, így biztosított a vezető zavartalan kilátása.
A bőséges alapfelszerelésből nem hiányzik a szervokormány, a központi zár, a fedélzeti számítógép, az elektromos első ablakemelő, az osztott külső tükör és a színezett üvegezés sem. Mindezeket olvasólámpa, árnyékoló roló, hátsó 12 voltos dugaszoló aljzat és asztali lámpa egészíti ki.
Opcióként rendelhető a két napfénytető, az első és a hátsó légkondicionáló, a fűthető ülés, a szellőző-levegőszűrő, valamint a többféle magnós és CD-játszós (tárral vagy anélkül) rádiókészülék, és a Carminat Advanced Navigation. Nem sokkal a bemutatót követően megjelenik a mobil DVD-készülék, a hűtőláda és a kerékpártartó is.

Kategóriaelső biztonság

A Trafic Generation aktív biztonságát többek között hatásos, melegedés álló, négytárcsás (elöl 305×28 mm, hátul 285×12 mm) fékrendszer szolgálja, az alapfelszereltség részét képező ABS-szel és EBD-vel együtt. 
Az autóhoz hangolt futóműveknek köszönhetően (elöl a gólyalábhoz csuklósan csatlakozó stabilizátor, hátul csatolt lengőkaros felfüggesztés, Panhard-rúddal és változó karakterisztikájú lengéscsillapítókkal) menettulajdonságai a nagyterű járművekére emlékeztetnek.
Utasvédelmi szempontból az alapfelszerelés része a két frontlégzsák, a medence-oldallégzsák, a szélső ülőhelyek hárompontos, előfeszítős, erőhatárolós biztonsági öve, a valamennyi ülésen megtalálható fejtámla, valamint az Isofix rögzítőcsat. Mindezeket opcionális első függönylégzsák egészítheti ki.

Teljes motor- és sebességváltó-kínálat

A Trafic Generation hajtóműkínálata erős és gazdaságos motorokból áll, amelyek közül egy benzines, három pedig dízel. Az új 135 lóerős 2.5 dCi motor gazdaságos, átlagfogyasztása 8.6 liter, az Euro 3 szabványt elő- és főkatalizátorral teljesíti. Mellette választható a Trafic kétféle dízelje és egy benzinmotorja. Az erősebb dízel rugalmasan viselkedik, fogyasztása 7.9 liter, így csaknem 1200 kilométert tesz meg 90 literes tankja egyszeri feltöltésével.
A benzinmotor – fogyasztása 10.2 liter – variálható vezérlésének köszönhetően könnyen vezethető, mert már alacsony fordulatszámon élénken reagál. A három nagyobb teljesítményű motorhoz járó hatfokozatú sebességváltó kellemesebbé teszi az autózást: valamennyi fokozatban húzós gyorsulásról, kis fogyasztásról és alacsony zajszintről gondoskodik.
A 82 lóerős 1.9 dCi motorhoz ötfokozatú váltó tartozik.

Első osztályú akusztikai komfort

Digitális rezgéselemzéssel leszorították a szél- és hajtóműzajt, megállapították a tetőbordák helyét és a tetőkárpit kialakítását. A motorházban hangelnyelő réteget helyeztek el, a futómű rögzítési pontjainál pedig szűrőelemeket építettek be.

Partnerkapcsolatok

A Trafic Generation kifejlesztése a Renault kishaszonjármű-részlegének (Villiers St Frédéric, Franciaország) és a francia Gruau karosszériás cég közös érdeme. A barcelonai Nissan üzem gyártja, ahol a Renault, a Nissan és a General Motors Europe könnyű haszonjárművei (Renault Trafic, Nissan Primastar és Opel Vivaro) készülnek.
A Trafic Generation értékesítése 2004 első negyedévében kezdődik.