Az A3-as kapcsán nem beszélhetünk meglepetésről. Egyrészt az Auditól megszoktuk a makulátlan minőséget és a magas technikai színvonalat, másrészt Wolfgang Egger főtervező és csapata igazán harmonikus terméket adott ki kezei közül: nincs egy kósza vonal, semmi túldíszítettség. Ez úgy jó, ahogy van, beleértve a visszafogott, diszkrét farrészt és a hűvös, szinte jeges tekintetű frontot.

Először csak háromajtósként lesz kapható

Az új modell, akárcsak elődje, alulról súrolja a 4,3 méteres hosszúságot, amivel ugyan nem tartozik a kategória óriásai közé, de nem is nevezném nagyon kompaktnak. Az először gyártásba kerülő háromajtós verzió (később jön az ötajtós Sportback és a négyajtós limuzin) azonban alig tűnt tágasabbnak a hátsó sorban, aminek az oka nem más, mint a csupán 23 mm-rel nagyobb tengelytáv. Amiben érezhető különbség van, az a fejtér és a csomagtartó, meg itt vannak a teljesen új ülések, amelyekbe nehéz belekötni, akárcsak az új műszerfalba és középkonzolba.

Egyszerű, ergonomikus belső, zavarba ejtő minőség Egyszerű, ergonomikus belső, zavarba ejtő minőség

Az előző A3-as sem volt belül túlbonyolítva, de az új egyenesen minimalista. Miközben számos gyártó gomberdővel rakja ki a középkonzolt, addig az Audi ezt ügyesen megoldotta. Szinte olyan kevés a kapcsoló, hogy első blikkre hiányérzetünk támadhat. Pedig annyi funkciót (opciós) tud az A3-as, amennyit kompaktautó eddig nem vonultatott fel. Van itt fáradtságfigyelő, radaros tempomat, de még sávtartót is kérhetünk, ami képes visszakormányozni az autót a forgalmi sávba, ha a vezető ezt nem tenné meg. A kategória első full LED-es fényszórója mellett igazi technikai csemegének mondható az MMI Navigation plus navigáció forgókapcsolója, amelynek felső részében érintőfelület van, amelyre a vezető az egyes számokat és betűket az ujjával felrajzolhatja, hiszen a rendszer felismeri a kézírást. A gyújtásra a műszerfal felső részéből előbújó TFT-monitor vastagsága 11 mm, a kerete pedig magnéziumból készült, ami 50 grammos súlymegtakarítást jelent.

A lábtér nem, a fejtér viszont érezhetően nagyobb A lábtér nem, a fejtér viszont érezhetően nagyobb

Az Audinál amúgy is fontos szerepet játszott a súlycsökkentés, persze nem csak ilyen kis léptékre kell gondolni. Eleve ott van az könnyebb MQB-platform, az alumíniumból készült motorháztető és az utascella, melyekkel sikerült elérni, hogy a benzines alapverzió tömege kevesebb 1200 kg-nál.

A motorok is könnyebbek, mint a korábbiak

Kezdetben csupa frissített motorral lesz elérhető az A3-as, a korábbi típusban dolgozó 1.2 TSI és 1.6 TDI egységek csak később érkeznek. A megújult 1.4 TSI, 1.8 TSI és 2.0 TDI erőforrások mindegyikénél találunk súlycsökkentő megoldást: ezek közül a 1.4 TSI – alumíniumkarterével és kisebb tömegű turbójával – mindössze 107 kg-ot nyom a mérlegen. A 122 lóerős 1,4-essel sem alulmotorizált az A3-as, de a 140 lovas verzió, amelynek számos adata még nem hivatalos, még jobb. Főleg, hogy utóbbi 30 és 130 km/órás sebesség között részterhelésnél le tudja kapcsolni a két szélső hengert, amitől valóban extratakarékos lesz az autó: 130-nál 5,0 litert mutatott a fedélzeti számítógép.

A 180 lóerős 1.8 TFSI amellett, hogy érezhetően nyomatékosabb, sokkal egyenletesebben fejti ki teljesítményét. Lelkesen pörög egészen a piros mezőig, s 232 km/órás végsebességre képes vele az A3-as. Ennek az egységnek is akad technikai érdekessége: a közvetlen befecskendezést kiegészítették olyan injektorokkal, amelyek bizonyos üzemállapotokban a szívócsőbe fecskendeznek, ettől pedig hatékonyabb a keverékképzés.

Az 1.8 TFSI 180 lóerőjével a jelenlegi csúcsmotor Az 1.8 TFSI 180 lóerőjével a jelenlegi csúcsmotor

A harmadik motor, ami a bevezetéskor elérhető lesz, a 2.0 TDI legújabb változata. Az egy helyett immáron két kiegyensúlyozó tengellyel rendelkező motor ugyan nem halkabb a korábbinál, de a vibrációja nagyon szerény mértékű, illetve 1200-as fordulattól már szépen húz, s combos nyomatéka könnyedén mozgatja az A3-ast. Az A3-as kormánya egyébként alapvetően kevés visszajelzéssel szolgál, de ezt könnyedén orvosolhatjuk a drive select rendszerrel, amelynek segítségével a komfortos futóművet is keményebbre állíthatjuk.

365 literes csomagtartót rejt a harmadik ajtó 365 literes csomagtartót rejt a harmadik ajtó

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!