A 2000-ben készült Salsa koncepció az új SEAT Leon formájában válik valósággá. Az elegáns stílusú karosszéria egy kupé sportos imázsát az ötajtósok praktikumával egyesíti, miközben a Walter Da’Silva által a legújabb generációs SEAT modellek jellemzésére megfogalmazott „érzelmeket ébresztő dizájn” mottóját hangsúlyozza.

Az új SEAT Leon az Ibiza és az Altea mellett a teljes egészében új fejlesztésű SEAT modellek harmadik tagjaként mutatkozik be. A SEAT összes új generációs modellje közül, a márka egyéni értékeire építve a Leon testesíti meg leginkább a megalkuvást nem tűrő sportosságot és az innovatív dizájnt. Sportos megjelenését az ajtókeretekbe rejtett kilincsekkel nyíló egyéni hátsó ajtóknak is köszönheti, amelyek formájukban is a kupé karaktert hangsúlyozzák.

Az új Leon méretei növekedtek a kifutó modelléhez képest. 4315 milliméterével 132 milliméterrel lett hosszabb, szélessége pedig 26 milliméterrel 1768 milliméterre nőtt, miközben magassága 1458 milliméter. Az új Leon így a dinamikus dizájn és a kompakt formák tökéletes egységét nyújtja.

Piaci bevezetésekor a modellpaletta összesen négyféle – két benzines és két dízel – motorváltozatot kínál majd. A benzines belépőmodell a közvetett befecskendezésű 1.6-os 102 lóerőt (75 kilowattot) produkál, amit a 2.0 FSI erőforrás egészít ki, kirobbanó 150 lóerő (110 kilowatt) teljesítményével. A dízelek iránt érdeklődő vásárlók az 105 lóerő (77 kilowatt) teljesítményű 1.9 TDI és a 140 lóerőt (103 kilowattot) kínáló 2.0 TDI modell közül választhatnak. Mind a négy motor teljesíti majd az Euro 4 kipufogógáz-emissziós előírásokat.